АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАПКА ПАНАЙОТОВА: И С НОВА НАРЕДБА НЯМА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПОВЕЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Капка Панайотова
19.03.2019 / 10:10

Формулата за изчисляване на нетрудоспособност по дефиниция не е предвидена да бъде справедлива, заяви пред БНР Капка Панайотова – директор на Центъра за независим живот.

Министерството на здравеопазването публикува проект на промени в Наредбата за медицинската експертиза. До средата на април ще могат да се правят предложения по нея.

Според Панайотова обаче нито с досега действащата наредба, нито със сега предлаганата от здравното министерство ще се постигне повече справедливост за хората с увреждания. Тя е категорична, че всякакви промени са излишни, просто това трябва да се махне и реформата да бъде радикална.

„Формулата трябва да оцени какъв процент е загубената работоспособност, само и единствено за да получи човек пенсия поради увреждане, което е осигурителен риск. Най-справедливо е да се оцени като цяло, а не по проценти загубена работоспособност от всяка диагноза. За никаква друга справедливост не може да се говори“, категорична бе тя в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. И подчерта, че именно от тези проценти зависи достъпът до пенсия.

„В миналогодишния вариант формулата намаляваше процентите на хора, които имат повече заболявания и взимаше заболяването, което носи най-голям процент. Това е страшно и отвратително. Това никъде го няма по света“, каза още Капка Панайотова.

Тя е категорична, че ТЕЛК-ът трябва да отпадне. Според нея тази методика се държи, защото е лесна за прилагане. Във връзка с арестите заради фалшиви ТЕЛК решения Панайотова каза: „Чакам да видя две неща. Първо - да видя лицата на тези, които плащат. Второ - искам някой да ми обясни как се възстановяват от единия ТЕЛК 1500-2000 лв., за колко време се възстановяват, ако някой наистина има увреждане. Ако човек има поне едно заболяване, което предполага някаква специална грижа и условия, това е абсолютно невъзможно - да плати някой 1500 – 2000 лв., за да вземе решение на ТЕЛК“. „Цялата работа е безобразно нагласена, измислена, поръчкова. Това, което направиха с тези „разкрития“ и шумни арести, беше грозна картина“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев