АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

«ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ» КЪМ МАКРОН: «СТИГА С ТВОЯ МАСКАРАД!»

«Ултиматум»
16.03.2019 / 20:48

Във Франция «жълтите жилетки» се събтаха на осемнайсетия си пореден протест срещу президента Макрон и социалната и данъчната политика.

Движението, което се зароди точно преди 4 месеца, в последно време отбелязва затишие, но с днешните действия лидерите му се надяват на нов подем.

«Ултиматум» — така са назовали «жълтите жилетки» осемнайсетия си протест, с който да посрещнат края на националния дебат, организиран от президента Макрон.

Според днешния сценарий към различни точки на Париж трябва да се стекат протестиращи от всички краища на Франция, но и от Италия, Белгия, Холандия, както обещават лидерите на движението.

17 хил. души са заявили участието си във Фейсбук.

Въпреки непрекъснатия спад на числото на демонстрантите «жълтите жилетки» са уверени в успеха на днешния си протест, който се слива с други шествия — «Похода на века» за климата и този на солидарността — срещу полицейското насилие.

От началото на протестите загинаха 11 души, основно в инциденти при пътни блокади на протестиращите. През четирите месеца на протести бяха ранени 1500 представители на силите на реда и 2200 протестиращи, съобщи БТА.

Осемнайсетата събота на протести съвпада с края на първия етап от големия национален дебат, подет преди два месеца от френския президент Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на сънародниците си.

През двата месеца от първия етап от този дебат Макрон обиколи Франция и събра много предложения на гражданите за реформи. Сега управляващите ще трябва да ги обсъдят и да вземат решения по тях, предаде Франс прес. Правителството определи националния дебат като успех и като невиждан епизод в историята на френската демокрация. Дебатът протече в над 10 хил. населени места, а сайтът му регистрира 1,4 млн. предложения.

През двата месеца на дебата бяха обсъдени теми като образование, здравеопазване, култура, тоест дебатът се разпростря отвъд първоначално предложените теми като данъчна политика, покупателна способност, пенсии и екологичен преход.

 

Част от френската политическа класа и много представители на «жълтите жилетки» критикуват обаче дебата и го наричат «маскарад», отбелязва агенцията.

 

Гневни демонстранти запалиха пожар в банка и обраха магазини в Париж при поредната събота на протести на "жълтите жилетки" във Франция срещу президента Еманюел Макрон и неговите либерални икономически реформи, съобщи Ройтерс.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да овладее насилието, което избухна след две седмици на относително затишие. Клон на банка "Тарно" и два репа за вестници бяха подпалени на централния бул. "Шан-з-Елизе, което наложи намесата на пожарната.

Край Триумфалната арка демонстранти хвърляха павета по полицаи за борба с безредиците, които отвърнаха със сълзотворен газ. Полицията е арестувала до момента над 80 души, предаде Асошиейтед прес. Демонстранти изпотрошиха и разграбиха магазини, както и луксозния ресторант "Фуке", на емблематичния парижки булевард.

Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи, че броят на демонстрантите в столицата е 8000. "Сред тези 8000 човека обаче има над 1500 буйстващи хора, които са там само за да трошат, да се бият и да нападат", каза Кастанер. Той добави, че са мобилизирани 1400 полицаи.

В социалните мрежи "жълтите жилетки" обявиха за своя цел "обсаждането на Елисейския дворец" - официалната резиденция на френския президент в Париж, отбелязва Франс прес. Самият Макрон обаче не е в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, за да "презареди", съобщиха от неговата канцелария.

 

Още снимки от новината

Мирен протест в Париж

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев