АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

Изборен кодекс
15.03.2019 / 11:31

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене. Връщането на старите по-ниски прагове на преференциите, предложени от ГЕРБ, вече са факт.

Данаил Кирилов от Правната комисия обясни ангажимента на управляващите: "Народните представители от политическа партия ГЕРБ изразяваме и потвърждаваме и не се изменяме по никакъв начин, потвърждаваме волята си в този законопроект за възстановяване на преференциалните прагове такива, каквито бяха - за добро или за лошо".

Не бяха приети предложенията на ДПС за повече секции в чужбина и агитация на майчин език. Депутатът от ДПС Йордан Цонев даде примери защо е необходима тази промяна: "Какво толкова има да кажеш две думи на майчин език в превод? Какво се случва с официалния български език? Накърнява се националното достойнство ли, националната чест, ли? Онзи ден президентът говори на английски език в официален разговор с представител на една голяма организация, и това не е първият случай. И други наши представители говорят на английски, на френски в официални делегации, не на български с превод, а на други езици. Е, добре, значи за едните може, за другите не може".

Не бе прието предложението на ДПС за отпадане на ограничението за разкриване на 35 избирателни секции в страни извън Европейския съюз. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира европейска директива.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поясни, че ГЕРБ са готови на дебат, но времето, което остава до европейските избори, е твърде кратко и трябва да се вземат повече технократски решения: "Убеден съм, че колкото по-бързо приемем промените в Изборния кодекс, толкова по-бързо ще дадем и съответната устойчивост на ЦИК - да може да се концентрира върху процедурните правила и методическите указания, които трябва да бъдат изготвени".

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев