АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОР НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

АЕЦ "Белене"
11.03.2019 / 17:36

Започва процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене". Това съобщават от енергийното министерство.

НЕК ще изпрати писма с покани до потенциалните инвеститори, проявили интерес към проекта. Това са китайската компания Си Ен Си, Корейската хидроатомна корпорация, френско-германският консорциум Фраматом, американската фирма "Дженерал Илектрик" и руската компания "Росатом", която е производител на оборудването за централата.

Процедурата дава възможност и за миноритарно участие в проекта, и за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала.

Българската страна ще участва в проектната компания, която ще управлява АЕЦ "Белене", с апортна вноска на активите на НЕК – като лицензираната площадка, купеното и доставено оборудване, и всички документи, свързани с проекта.

Чрез НЕК българската държава си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси.

Предвижда се изграждането на централата да стане на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

Изпращането на писмата до инвеститорите е първият етап от 9-степенната процедура за избор на инвеститор или инвеститори на централата.

Срокът за получаване на заявления за участие е три месеца. Очаква се процедурата да приключи в рамките на година, припомнят от енергийното министерство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев