АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ АМНИСТИЯТА НА НЕПЛАТЕНИТЕ ПУБЛИЧНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА

Народно събрание
08.03.2019 / 16:20

Парламентът одобри на първо четене амнистията на неплатените публични задължения на вероизповеданията до 31 декември 2018 г. Това съобщи БТА.

Измененията в Закона за вероизповеданията, внесени от Цветан Цветанов /ГЕРБ/ и Мустафа Карадайъ /ДПС/, бяха приети със 109 гласа «за», 24 «против» и 3 «въздържал се» и при прегласуването. То беше поискано от Цветан Цветанов, заради проблеми с електронната система, защото той гласувал «за», но гласът му бил отчетен «против».

От «Обединени патриоти» призоваха ГЕРБ да преосмислят подкрепата си за законопроекта, защото се създавало усещането, че едно вероизповедание в България е фаворитизирано. Искрен Веселинов /ВМРО/ посочи, че няма как да приемат създаването на привилегии за Главното мюфтийство. По думите му голяма част от тези задължения, които се предвижда да бъдат опростени, са за осигуровки.

Павел Шопов /»Атака»/ коментира, че това, което става днес в парламента, му прилича на онази целувка на Орлов мост — една братска прегръдка в пленарна зала. БСП да престанат с демагогията, ако бяха в пленарна зала, щеше да се осуети приемането на този закон, коментира той.

Отново сме поставени в ситуация Народното събрание да бъде рекетирано от една парламентарна група, в случая групата на ДПС, коментира Валери Симеонов /НФСБ/.

По думите му «въпросните 8 милиона лева са напълно във възможностите на ДПС и на кръговете от фирми да си ги осигурят и да си ги заплатят».

Става въпрос за нещо друго — трябва да бъде показано на цялото НС, на цялото българско общество, че ДПС командва парада в България, че без ДПС нищо не става, че ДПС поставя условия, а всички останали трябва да ги изпълняваме, коментира Симеонов.

Той призова ГЕРБ «да не се връзват на тази въдица», даже и заради дребните сметки за моментно гарантиране на мнозинство, на кворума.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов апелира да не делят българите на мюсюлмани, християни или други религии.

Нека не се заиграваме с етническия мир, призова той. Цветанов обясни, че с този законопроект се опитват да дадат точно тази стабилност на държавата и на вероизповеданията.

Никой по никакъв начин не е оказвал някакъв рекет, за да сложа подписа си /като съвносител/ и да гласувам днес за законопроекта, посочи той.

Станислав Станилов коментира, че не Обединените патриоти, а самият дебат дели българите. Този законопроект е в нарушение на Конституцията, посочи той и отбеляза, че само президентът може да опрощава задължения.

С новите изменения в Закона за вероизповеданията се цели прецизиране на някои разпоредби относно възможността за предоставяне на държавна субсидия на задграничните епархии на Българската православна църква /БПЦ/ и на българските православни църковни общини в чужбина и по отношение на максималните размери на основните месечни заплати на свещенослужителите и служителите на религиозните институции.

За осигуряване изпълнението на последните промени в закона, влезли в сила след приемането на държавния бюджет, се предвижда Министерският съвет да определи за 2019 г. държавни субсидии за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание, разпределени на БПЦ и на Главното мюфтийство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев