АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАСЛЕДНИЧКАТА НА МЕРКЕЛ СЕ ПОШЕГУВА С ТРАНСДЖЕНДЪРИТЕ И ПРЕДИЗВИКА СКАНДАЛ

Анегрет Крамп-Каренбауер по време на шоуто Снимка: Ройтерс
06.03.2019 / 14:13

В сряда украсените карнавални коли ще се понесат непочтително по улиците на няколко големи градове на Германия. Традицията е силна в западната част на страната. Доналд Тръмп или Ангела Меркел ще бъдат жестоко осмивани, така както и Еманюел Макрон, свален от "жълти жилетки" на една от тях. Публиката ще види също нациста Гьобелс да държи в ръцете си, като бебе, един от лидерите на "Алтернатива за Германия". Всичко изглежда позволено... Но невинаги.

Заради това, че си е позволила шега с трансджендърите, лидерката на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер бe прикована на позорния стълб.

"Билд", най-четеният вестник в страната, както и повечето германските всекидневници, посвети цяла страница на политическата буря. От една седмица скандалът е на първа страница.

Участието на "АКК" на карнавала бе особено очаквано тази година. Дали вероятната наследничка на Ангела Меркал на канцлерския пост ще се маскира като слугиня, както обикновено? На сцената на театъра в Стоках, в Баден-Вюртемберг миналия четвъртък, както всяка година тя се представи с шоу, което се подиграва на "берлинската политика" и на мъжете, които я правят. По време на тези типични карнавални вечери всяка шега е подсилвана от медните инструменти на оркестъра. Идеята не е финесът, а грубата шега.

"Виждали ли сте днешните мъже? Кой е ходил наскоро в Берлин? Там има група на Лате макиато", пошегува се Анегрет Крамп-Каренбауер с кафето с мляко, което минава за любимата напитка на столичните хипстъри. "Тези мъже въведоха тоалетни за третия пол. Те са направени за онези, които още не са решили дали да пишкат прави или седнали". Тадааа! Залата се смее. Но не и асоциациите за защита на трансджендърите, които разпространиха видеото в интернет.

Шегата бе определяна като проява на лош вкус и предизвика политически отпор срещу Анегрет Крамп-Каренбауер. "Консервативният вятър духа отново в ХДС", разкритикува я генералният секретар на Социалдемократическата партия (СДП) Ларс Клингбил, изразявайки съжаление за "тоталното неуважение" на Крамп-Каренбауер. "Възможно ли е да разсмиваш, без да нападаш малцинствата?", попита депутатът от Свободната демократическа партий Йенс Бранденбург. Дори ЛГБТ групата в ХДС поиска Анегрет Крамп-Каренбауер да се извини за шегата си.

"Някои граници трябва да са ясни. Не се шегуваме с малцинствата",

заяви Александър Фогт, ръководител на ЛГБТ групата в партията, призовавайки за дискусия с лидерката.

Анегрет Крамп-Каренбауер вече бе разкритикувана заради позицията си срещу гей браковете и традиционния си възглед за семейството. Включително в ХДС, някои, като министъра на здравеопазването Йенс Спан, не са далеч от това да я обвинят в хомофобия. Според опонентите на "АКК", думите й рискуват да отприщят словото срещу трансджендърите.

Привържениците на лидерката на ХДС се опитаха да успокоят ситуацията. Те отговориха, позовавайки се на свободата на тона по време на карнавала. "Правим си шеги за мъжете. Правим си шеги за жените.

Ако не си правим шеги с третия пол, защото е трети пол, това е дискриминация",

заяви министърката на земеделието Джулия Кльокнер.

Германия е разделена. Самата Анегрет Крамп-Каренбауер все още не е реагирала. Но скандалът вече стигна до правителството. Говорителят на Ангела Меркел не пожела да коментира изрично в понеделник думите на лидерката на ХДС, но припомни, че правата на засегнатите лица "неотдавна бяха засилени".

От януари Германия официално признава трети пол, който фигурира като допълнителна опция в регистрите, редом до "мъж" и "жена".

Превод от френски: Галя Дачкова

Автор: "Фигаро"

http://www.glasove.com/categories/intervyuta/news/naslednichkata-na-merkel-predizvika-politicheska-burya-s-shega-za-transdzhendyrite

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев