АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕ СА УСТАНОВЕНИ НАРУШЕНИЯ НА СТРОЕЖА КРАЙ АЛЕПУ

Строителните дейности продължават дори и през празнични дни с аргумент, че се извършват укрепителни дейности на плажа.
05.03.2019 / 14:12

От Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас не установиха нарушения на строителния обект в местността Алепу, по-известна като Шофьорския плаж. В момента там строителна фирма изгражда укрепително съоръжение за спиране на свлачищните процеси.

Въпреки че конструкцията, която се намира на метри от плажната ивица, прилича на двуетажна сграда, оказа се, че всъщност това е геозащитно съоръжение. Директорът на Регионалната дирекция за строителен контрол инженер Милен Ненчев пристигна на място, за да извърши проверка. Той заяви категорично, че строителството, което се извършва в момента, е разрешено, защото то е първият етап от проекта за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж“. Какво всъщност е построено? Фундаментна бетонова плоча, кубове, които спират и подпират свлачището, а сега се работи по вертикалните елементи на второто ниво. Всичко това представлява обемна пространствена конструкция, а не жилищна сграда, заяви Милен Ненчев. Днес строителството тук е спряно, но фирмата-инвеститор обяви, че утре строителните дейности ще бъдат подновени. Те ще продължат до 15 май, когато със заповед на Регионалната екоинспекция в Бургас влиза в сила строителна забрана заради периода на гнездене на птиците.

Строежите край къмпинг “Арапя“ в местността Алепу трябваше да трябваше да бъдат спрени със заповеди на общинските администрации в Созопол и Царево след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол преди седмица заради установени нередности в техническата документация и неспазване на последователността на проекта.

Строителните дейности обаче продължават дори и през празнични дни с аргумент, че се извършват укрепителни дейности на плажа, твърдят хора от региона.

Тази сутрин в местността Алепу отидоха инспектори от Районната дирекция за национален строителен контрол в Бургас заради сигналите за възобновено строителство.

На 3 места по места по Южното Черноморие в най-студения месец януари започна строителството на ваканционни селища и строителни бази. Това бяха местностите Алепу и Арапя. Бетон се изля и в района на село Синеморец. Също през януари на къмпинг “Смокиня“ бяха заравнени пясъчните дюни.

Огромно възмущение предизвикаха поредните строителни безобразия по морето. Едно от тях – изграждането на 3 жилищни сгради на метри от брега в местността Алепу на шофьорския плаж, също стана през януари. Преди 3 години пътят за този плаж в разгара на летния сезон беше затворен с бариери по разпореждане на кмета на Созопол Панайот Рейзи, тогава той категорично заяви, че в района не се предвижда никакво строителство, но 3 години по-късно се оказа не само че там ще се строи, но и че общината участва в проекта.

Инженер Иван Несторов – директор на Националната дирекция за строителен контрол, каза преди месец:

“Инвеститорът твърди едно, документите ще покажат в понеделник какво е допуснал като нарушение, защото аз – благодарение на вашия видеоматериал – се вижда с просто око, че е изградена част от конструкцията на една от сградите, което е недопустимо“.

“Бетонната плоча е геозащитно съоръжение“, каза Цветанка Павлова, технически експерт на фирмата-инвеститор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев