АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: СВОБОДАТА ИДВА НА ЩИКОВЕТЕ НА АРМИЯТА НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ

Президентът Румен Радев и Бойко Борисов
04.03.2019 / 11:08

Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител Александър Втори! Преди 141 години възкръсва България. Възкресението е плод на много усилия и жертви. Това заяви в словото си на тържествената проверка по случай 3 март президентът Румен Радев. Държавният глава припомня, че в освободителната за България война воюват петимата синове на руския император. А огласяването на манифеста за обявяването на войната е възприето с възторг от руската общественост. Достойният български народ винаги ще пази паметта за онези, които воюваха за нашата свобода, подчерта Радев.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязаха заедно тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод на Националния празник на България. На церемонията присъстваха и патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати, посланици, военни аташета и много гости.

Публикуваме цялата реч на президента Румен Радев:

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци.

Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме.

Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“.

Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство.

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои.

Вечна памет за героите!

Да живее България!

http://www.glasove.com/categories/novini/news/rumen-radev-svobodata-idva-na-shtikovete-na-armiyata-na-car-osvoboditel-aleksandyr-vtori

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев