АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ СЕМИНАР НА ТЕМА“ ПРИОБЩАВАЩОТО ОБУЧЕНИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС ЗРИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ

Семинар
28.02.2019 / 20:23

На 27 февруари 2019г., в гр. Сливен, се проведе информационен семинар на тема „Приобщаващо обучение на деца и ученици с нарушено зрение“. Семинарът се организира от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – област Сливен. Гости на семинара бяха проф. д.п.н Владимир Радулов, д-р Емануела Стоилова – главен експерт от дирекция „Приобщаващо образование“ в МОН, Димитринка Петкова – заместник - областен управител на област Сливен, Марияна Димова – представител на община Сливен, Илонка Толева – старши експерт по приобщаващото образование в РУО – Сливен. На семинара присъстваха учители, ресурсни учители, психолози, директори на детски градини и училища, повечето от които работят с деца и ученици с нарушено зрение, родители. Добри практики в своята работа представиха ДГ „Теменуга“, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Сотиря, СУ „Йордан Йовков“, ПХГ „Дамян Дамянов“, ОУ „Панайот Хитов“, РЦПППО – гр. Бургас, РЦПППО – Сливен, ЦСРИ - Сливен.

Специални гости на семинара бяха Жулиен Колев и Стилиян Господинов – бивши ученици с нарушено зрение, които споделиха успехите си, постигнати след завършено средно образование.

Целта на информационния семинар беше да се сведе до широката общественост възможностите, които предоставят детските градини и училища в област Сливен на деца и ученици с нарушено зрение в условията на приобщаваща среда. Да се покажат техники и технологии, методики на работа приложими в образованието и в осъществяване на социализацията и подготовка за самостоятелен живот на децата и учениците с нарушено зрение.

Професор д.п.н Владимир Радулов, който е виден учен, музикант и общественик, създател на съвременната зрителна рехабилитация за деца и хора с нарушено зрение представи пред аудиторията важността на партньорството между учителите, педагогическите специалисти и родителите, което оказва огромно влияние за личностното изграждане на всяко дете с нарушено зрение, както и добри практики от други държави.

Д-р Емануела Стоилова сподели за възможностите на училищата и детските градини да развиват потенциала на всяко едно дете, използвайки не само ресурсите на институцията, а и всички други държавни, общински структури и неправителствени организации. Тя представи добри практики в оценяването на индивидуалните възможности на децата и учениците с нарушено зрение.

На 28 февруари 2019г., като своеобразно продължение на информационния семинар, се проведе открит урок с ученичка от ПХГ „Дамян Дамянов“, гр. Сливен. Различни средства при обучение на слабовиждащи деца представи Павлина Иванова – старши учител на деца с нарушено зрение в РЦПППО – обл. Сливен. На открития урок присъстваха проф. д.п.н Владимир Радулов, главен експерт д-р Емануела Стоилова, Илонка Толева – старши ескперт в РУО, Жельо Радев – директор на ПГХ „Дамян Дамянов“, Юлия Стефанова – директор на РЦПППО – Обл. Сливен, специалисти от РЦПППО – Сливен и РЦПППО – Бургас.

Още снимки от новината

Участниците в семинара

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев