АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАУРА КЬОВЕШИ ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР

Лаура Кьовеши
27.02.2019 / 09:54

Румънката Лаура Кьовеши предизвика аплодисменти при изслушването си тази вечер пред две комисии в Европарламента, които подложиха на проверка качествата на още двама кандидати за поста първи европейски прокурор, съобщи в. "Сега".

Заядливи въпроси ѝ задаваха само няколко румънски депутати, на които тя отговори сдържано и достойно, докато повечето евродепутати от други държави й изразяваха възхита от смелостта срещу политическия натиск в родината ѝ. Германският депутат Андрес Ритер, който по жребий говори първи, бе запитан как гледа на очернящата кампания срещу нея в Румъния и отговорът му бе: "Много съм впечатлен от нейния кураж и съм горд, че съм кандидат заедно с нея за този пост".

Кьовеши заяви, че отговаря на четирите критерия за длъжността, за която кандидатства, а именно да има най-малко 15 години стаж като прокурор, да не е била санкционирана дисциплинарно през последните три години, да не е сътрудничила на службите и да е получила много добра оценка при последното оценяване.

Френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, когото посланиците на държавите от ЕС (КОРЕПЕР) класираха на първо място миналата сряда в таен вот, разочарова някои евродепутати, като настояваше, че главният прокурор на ЕС трябва да бъде и дипломат, за да намира общ език с правителствата на страните членки.

Той бе подложен на много въпроси как ще запази при това положение независимостта си от политически натиск и от отговорите му се разбра, че се чувства независим от изпълнителната власт едва от 6 години, защото до 2013 г. френското Министерство на правосъдието е имало право да дава инструкции на прокуратурата по конкретни дела.

За разлика от него Кьовеши представи статистика как за пет години като главен прокурор в Националната дирекция за борба с корупцията е пратила пред съда в затвора министри, депутати, магистрати и други висши функционери от различни партии, като повдигнатите от нея обвинения са довели до отнемане на имущество за над 3 милиарда евро. Що се отнася до борбата с измамите с еврофондове, другите двама кандидати едва успяха да си спомнят по няколко дела, в които са участвали, докато румънката каза, че е имала повече от 2000 такива дела.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев