АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ НАЛОЖИ ВЕТО НА ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Президентът Румен Радев
25.02.2019 / 15:39

Президентът Румен Радев наложи вето върху спорните промени в Изборния кодекс и върна законопроекта за ново разглеждане в Народното събрание. Държавният глава призова БСП да се върнат в пленарна зала и да участват в новите повторно разискване и гласуване на изборния законопроект.

Като сериозен проблем при направените от депутатите промени Румен Радев открои невъзможността на практика българските граждани да обжалват пред съда нарушения в изборния процес. Това по думите му нарушава конституционните права на гражданите като ги оставя без съдебна защита.

Според президента Румен Радев разразилите се в последните седмици спорове около преференциалния вот са потулили други важни промени в изборния закон, които ни отдалечават от честен и демократичен процес.

"Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, и привилегироват партийната воля над тази на избирателите, но промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от триста избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно", смята президентът Радев.

"Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми, защото по този начин изборното право на гражданите, което е гарантирано от Конституцията, остава без съдебна защита", посочи държавният глава и допълни: "Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес. Пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори".

"Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Това показва, че липсва воля за прозрачен и изборен процес", заяви още Румен Радев. Той призова БСП като опозиция да се върне в пленарната зала.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев