АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ В БЕРН: НЕ ТРЯБВА ДА ОТСТЪПВАМЕ ОТ СИЛАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Президентът Румен Радев
22.02.2019 / 07:56

Президентът Румен Радев увери, че решението му по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото. Държавният глава се срещна тази вечер с българската общност в швейцарската столица Берн.

На въпроса, поставен от сънародниците ни, ще наложи ли вето върху промените в Изборния закон, Румен Радев отговори: "Моят екип работи усилено по въпроса. Това е изключително важен закон. От него зависят устоите на нашата демокрация. Аз не искам за една нощ да кажа, ето този закон мина вето или го пускам. Работи се сериозно, дал съм указания на моя екип и като се върна ще има решение по въпроса. Но бъдете сигурни, че моето решение ще бъде в интерес на обществото".

"Когато отслабне по различни причини възможността на гражданите да оказват контрол върху политическия елит, той постепенно започва да обслужва своите интереси, а не интересите на обществото. Затова не трябва да отстъпваме от силата на представителната демокрация. Тук при вас е дори пряка демокрация, това е още по-силна форма на контрол и на участие на гражданите във вземането на решения и в управленските процеси. При нас имаме откъсване, това е големият проблем на България. Хората трудно влияят на политическите процеси, на механизмите на вземане на решения. Не трябва да има отстъпление, изборният процес е много важен", посочи Радев.

"Много е важно да има прозрачни и честни избори и да се върне доверието на гражданите към изборния процес", каза още Румен Радев. По думите му трябва да се разработят механизми и модел, които да позволят хората да влияят на управленските решения и да контролират политическата класа. Без сериозен граждански контрол политическата класа се отклонява от националния обществен интерес, заяви държавният глава.

Официалното посещение на президента Румен Радев в Конфедерация Швейцария продължава и днес.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев