АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА 30 МЛН. ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Кирил Ананиев
20.02.2019 / 14:38

Правителството отпусна 30 милиона лева за допълнителни разходи на общинските и областните болници, психиатрите и спешните отделения у нас. Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че част от парите ще бъдат за увеличение на заплатите на медицинския персонал, но конкретният размер на възнагражденията ще зависи от ръководствата на лечебните заведения.

Заради просрочени задължения на общинските и областните болници в размер на над 161 млн. лева към края на миналата година голяма част от отпуснатите днес допълнителни пари ще бъдат насочени към тези болници, в това число 71 лечебни заведения в планинските райони у нас. Ресурсът е в размер на 18 млн. лева и ще се разпредели според броя на населението и броя преминали пациенти през тези болници.

Едва 2 млн. лева се дават на психиатриите, включително центровете за психично здраве и отделенията в общинските болници, а 10 млн. ще бъдат насочени към спешните отделения у нас.

С колко обаче ще се вдигнат заплатите на лекарите и останалия медицински персонал в тези болници, ще зависи от преценката на техните директори, обясни министър Кирил Ананиев.

По повод днешния протест на фармацевти от цялата страна срещу новата система за верификация на лекарствата, Ананиев каза, че не разбира защо те протестират, при положение че е имало 6-месечен преходен период за обучение и въвеждане на новите изисквания, както и, че в нито една друга европейска държава няма протест срещу тази система.

Здравният министър съобщи и за четири нови случая на морбили в София при 3 деца в квартал „Христо Ботев“ и още един случай в Студентски град, с които общият брой на регистрираните случаи на морбили стават 31, като 21 са доказани.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев