АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИ ПРЕГОВОРИ НА ЮНКЕР С МЕЙ

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер
20.02.2019 / 09:52

Британският премиер Тереза Мей днес ще бъде в Брюксел, където ще продължи преговорите по нейната сделка за Брекзит. Тя ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли вече се срещна в Брюксел с главния европейски преговарящ Мишел Барние. Срещата по въпроса за „предпазния механизъм" за ирландската граница бе окачествена като продуктивна, но Барние изрази загриженост. „Предпазният механизъм" е застрахователна полица за избягване на твърда граница след като Обединеното кралство напусне ЕС на 29 март.

Правният съветник на британското правителство Джефри Кокс, който придружаваше Стивън Баркли, ще присъства заедно с него и на срещите на премиера Тереза Мей. Задачата на Кокс е да договори с европейските му партньори необходимите правни промени във формулировка за „предпазния механизъм", които биха го направила приемлив за торите-евроскептици, така че да подкрепят сделката в парамента. Тези промени включват ограничен срок на действие на „предпазния механизъм" или едностранното му прекратяване по усмотрение на Обединеното кралство.

Тереза Мей обеща да се върне в парламента на 26 февруари и да информира депутатите за постигнатото, а в случай, че не осигури нова сделка, да предостави на депутатите право на вот за следващите стъпки по пътя към Брекзит.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев