АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХОРАТА ПО СВЕТА ВЪЗПРИЕМАТ АМЕРИКА, А НЕ РУСИЯ, КАТО ОСНОВНА ЗАПЛАХА ЗА МИРА

Мюнхен 2019
20.02.2019 / 09:40

Според проучване на Pew Research Centre, 46% от жителите на Канада смятат, че САЩ представляват заплаха за страната им. За сравнение данните за Русия и Китай са съответно 32% и 31%. А в Мексико 64% от населението се страхуват от по-големия си съсед, докато само една трета виждат заплаха в Русия или Китай. Оказва се, че и в Германия, Франция, Япония и Южна Корея, тоест в страните, които традиционно се смятат за близки съюзници на САЩ, американците са възприемани като по-голяма заплаха, отколкото руснаците.

Ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността не успя да се превърне във водещо световно събитие. На форума тази година не присъстваха нито руският президент Владимир Путин, нито американският Доналд Тръмп. В последния момент, по неизвестни причини, участие отказа и френският държавен глава Еманюел Макрон, който трябваше да е сред основните говорители. Така че нивото на събитието не беше толкова високо, както други години. Но Мюнхенската конференция е забележителна не само с изказванията на водещи политици (като съдбоносната и знакова реч на Путин от 2007 г.), но и с публикуването на голям брой международни изследвания за обществените нагласи по света. И тази година бяха оповестени любопитни социологически проучвания, чиито резултати изненадаха западните медии и анализатори.

Така например британската преса, която изигра съществена роля за разпалването на антируски настроения по света, бе откровено шокирана от факта, че жителите на планетата смятат Америка за по-голяма заплаха за света, отколкото Русия или Китай.

Шокът е напълно разбираем, защото се оказва, че усилията по демонизирането на Русия са били напразни.

Анкетата, проведена от известната компания за социологически проучвания Pew Research Centre, показва, че хората по света се страхуват много повече от Америка с нейната непредвидима външна политика. В страни като Сърбия, например, които традиционно недолюбват Вашингтон и симпатизират на Русия, тези резултати не са изненада за никого. Но най-неочаквано за мнозина дори жителите на страните-съюзници на САЩ и техните съседи, изразяват подобни опасения. Така например 46% от жителите на Канада смятат, че САЩ представляват заплаха за страната им. За сравнение данните за Русия и Китай са съответно 32% и 31%. А в Мексико 64% от населението се страхуват от по-големия си съсед, докато само една трета виждат заплаха в Русия или Китай. Оказва се, че и в Германия, Франция, Япония и Южна Корея, тоест в страните, които традиционно се смятат за близки съюзници на САЩ, американците са възприемани като по-голяма заплаха, отколкото руснаците.

Коректността на това изследване бе потвърдена и от друго допитване, представено на конференцията в Мюнхен. Според анализ на общественото мнение, изготвен от германската фондация „Фридрих Еберт“, 50% от германците възприемат САЩ като заплаха за света, докато само 33% смятат същото за Русия. Във Франция от Америка се страхуват 24 процента от населението, а от Русия – 12%. Тези настроения се обясняват до голяма степен и с неблагоприятните за жителите на тези страни санкции спрямо Русия. Във Франция, например, само 33% от хората одобряват антируските санкции (против са 43%), а в Германия – едва 17% са „за“ срещу 75% „против“. Даже в Латвия, където местната преса се опитва всячески да очерни руската външна политика, против режима на санкциите се обявяват 59 процента от населението.

Това на практика означава, че усилията на западните агитатори за тоталното демонизиране на Русия се оказват ако не напразни, то поне недотам ефективни, колкото им се искаше. И ако се съди по анализите, придружаващи тези изследвания, този факт предизвиква сериозна тревога у западните експерти. Те, изглежда, наистина не знаят какво да правят, както директно признават някои от тях.

Колкото и да се опитваха западните елити да сплашват собственото си население с „руската и китайска заплаха“, накрая се оказа, че хората се тревожат от съвсем други проблеми. Организаторите на Мюнхенската конференция, които всяка година изготвят доклад за основните предизвикателства пред международната сигурност, редом с обичайните заплахи като климатичните промени, нарастващите кибератаки, терорзма и т.н., тази година посочват и рязката промяна в ролята на Америка по света. Поне такъв извод може да се направи въз основа на материалите, посветен на тази тема.

По мнението на авторите на основния доклад, Щатите са на път да загубят ролята си на световен хегемон, което ще положи началото на „нова епоха на съперничество между великите сили“, за каквато Европейският съюз е неподготвен. Трябва да отбележим, че това е знаково признание, свидетелстващо за това, че самият ЕС е изключен от класацията на световните лидери, към които са причислени само САЩ, Русия и Китай.

Анализирайки последните опити на европейските лидери за създаване на единна армия, авторите на Мюнхенския доклад отбелязват необходимостта от „стратегическа автономия“ на Европа и външната й политика. Още едно знаково признание за това, че самите европейци съзнават прекрасно несамостоятелната си роля в „голямата игра“, а мнозина от тях и досега се плашат от перспективата и за най-малки признаци на самостоятелност или автономия.

Мюнхенският доклад за пореден път онагледява факта, че народите на повечето страни са по-умни и прозорливи от своите елити и от анализаторите, обслужващи тези елити. Общественото мнение е благосклонно към приятелство и сътрудничество с Русия, в която повечето европейци, азиатци и африканци, не виждат заплаха за себе си нито сега, нито в бъдеще. Но експертите в Мюнхен продължават да се кахърят за това, че Европа няма план Б при евентуален разпад на изградената след края на студената война система за трансатлантическа сигурност и сеят паника, че Европа не е в състояние да се защити, ако суверенът я захвърли на произвола на съдбата.

А от кого трябва да се защитава? От Русия, разбира се – отговарят в хор европейските експерти. А може би е добре да се поинтересуват от мнението на собствения си народ, който ще им посочи най-добре коя е реалната заплаха за мира и сигурността. И това съвсем не е Русия.

Превод: "Гласове"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев