АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ЦИТИРА ЛЕВСКИ: В РЕПУБЛИКАТА ВСЕКИМУ ЩЕ СИ ДЪРЖИ СМЕТКА ЗА ДЕЛАТА

Президентът Румен Радев пред паметника на Левски
19.02.2019 / 20:18

"В републиката всекиму ще си държи сметка за делата“. С тези думи на Васил Левски се обърна към множеството, събрало се да почете 146 години от гибелта на Апостола на свободата, президентът Румен Радев. Освен него, пред паметника на Левски днес глави сведоха официални лица, духовници, дипломати, както и много граждани.

„От Дякона не ни останаха много написани думи, но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време“, заяви президентът Румен Радев.

„В републиката, пише Апостолът, „всекиму ще се държи сметка за делата“. Така ли е днес? „Работим изцяло български и не искаме да се водим по никого извън Българско“, заявява Левски. Но така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората ще избират свободно своите управници и в тази нова България „всичко зависи от вишегласието“. Днес и това право е обект на посегателства“, посочи държаният глава.

„Неслучайно пред османските власти Левски изрича едни горчиви думи: „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, допълни президентът Радев.

„Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в много кабинети, като икони в запусната черква. Но вярата в Родината и волята за истина и правда са по-силни от всяко униние“, каза президентът, като напомни, че с тях Левски е събудил народа и го е повел към свободата.

„Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори и робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор, въпрос на борба“, каза още държавният глава.

„В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела, че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия“, заяви президентът.

На церемонията по отбелязване на146-тата годишнина от гибелта на Левски присъстваха и патриарх Неофит, председателят на народното събрание Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидери на партии, депутати, общински съветници.

Поклонението пред паметника на Апостола продължи през целия ден, като стотици ученици и жители на столицата поставиха цветя в знак на почит.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев