АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХИМИЧЕСКАТА АТАКА В ДУМА Е БИЛА ПОСТАНОВКА, ОБЯВИ ПРОДУЦЕНТ ОТ БИ БИ СИ

Признание
18.02.2019 / 10:56

Химическата атака в сирийския град Дума през април 2018 г. е била медийна постановка, призна продуцент от новините на Би Би Си. Заради нападението Съединените щати нанесоха ракетен удар по цели в Сирия.В съобщение в социалните мрежи продуцентът разказва как филмови екипи са подготвили сцените в болницата, където са били откарани пострадалите хора. По думите му нападение е имало, но без употребата на зарин и ситуацията е била използвана от опозицията с цел създаване на допълнителен драматичен ефект. За съмненията за манипулация още тогава писаха няколко независими западни журналисти. Заснетите деца и родители също свидетелстваха по-късно, че за участието в снимките са им били раздадени подаръци и лакомства.

Говорител на Би Би Си коментира, че твърденията на Далати са негови лични и не обвързват медията. Междувременно продуцентът изтри публикацията си с мотива, че е нарушил вътрешноредакционни разпоредби и профилът му в "Туитър" стана затворен за хора извън последователите му. Очаквано, коментарите на Далати веднага предизвикаха интереса на медиите в Русия, а и не само.

„В резултат на откровената мащабна манипулация по територията на суверенната Сирийска арабска република беше нанесен масиран ракетен удар. Тогава разкрихме фалшификация и разказахме за технологията на нейната постановка, както и за печалните резултати, до които тази фалшификация доведе”, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев