АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАГ ОТ 7% НА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ Е НЕЧЕСТЕН

Йордан Цонев
18.02.2019 / 09:18

Праг от 7% на преференциите е нечестен. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той припомни, че позицията на движението по отношение на преференциите е последователно и те винаги са се изказвали против отбелязването на преференции. Не може в бранда кока кола да сложиш лимонада, онагледи проблема с преференциите Йордан Цонев. И изказа предположение, ако президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс, да го направи не само заради преференциите, но и заради това, че два милиона са лишени от право на глас.

Колко от тези 41 депутати, избрани с преференции са запомнени с изказванията им в пленарната зала, попита риторично той. Според него много от "мажоритарно избраните" по този начин никога не са се изказвали.

Знаете ли кой е Ангел Исаев, попита Йордан Цонев. И отговори - това е депутат от листата на ДПС, качил се върху популярността на партията.

Не очаквахме, че това ще е проблем за обществото. Очаквахме, че за обществото е проблем лишаването на два милиона български граждани от право на глас, посочи Йордан Цонев.

И атакува БСП, че от петък до днес не са казали нито една дума за отнетото право на два милиона български граждани да гласуват, а слагат акцента само върху преференцията.

Йордан Цонев коментира думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че се е наложил компромис с ДПС, за да продължи работата на парламента.

"Това е неговото виждане по въпроса. Трактовката е на Цветан Цветанов. Ние следваме своята програма, подкрепяме добрите предложения на ГЕРБ", посочи Йордан Цонев.

"Колко задкулисно е да направиш консултация в стаята на ДПС пред очите на всички журналисти", посочи той по адрес на констатациите в решенията на червения пленум от неделя, че е имало задкулисие при договорките ГЕРБ - ДПС.

Още от европейските избори настоявахме да влязат всички машини, но от докладите на ЦИК видяхме, че няма готовност, затова решихме да не подлагаме на риск изборния процес, каза още той.

Това управление никой не може да го стабилизира, дори и ДПС. То е нестабилно по своя генезис, защото е съставено от идейно несъвместими партии като ГЕРБ и ДПС, каза още Йордан Цонев.

ДПС не вижда смисъл от предсрочни избори, докато не се смени модела на управление - от аритметични, мнозинствата да станат програмни, изтъква той.

Източник: "Епицентър"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев