АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ СЕЗИРА КС ЗА ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Мая Манолова
15.02.2019 / 15:46

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд по приетите промени в Изборния кодекс. Според нея с промените в Изборния кодекс се отнемат основни конституционни права на българите. Затова тя и екипът ѝ подготвят жалба до КС. Такова нарушение е и отлагането на машинното гласуване, премахването на съдебния контрол върху актовете на избирателните комисии и ограниченията за гласуване в чужбина. Основните критики на омбудсмана са срещу обезсмислянето на преференциите за отделните кандидати в партийните листи.

„Грубо посегателство върху правата на българските граждани и то върху вече дадени права. Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те поискаха ясно на референдума през 2015 г.“, коментира Мая Манолова.

Спас Гърневски от ГЕРБ отхвърли обвиненията: „По Конституция държавата се управлява чрез многопартийна система. Ролята на партиите е да се осъществява и кадровата политика. Това, че в БСП има сериозни проблеми, не значи, че другите партии не осъществяват демократичен процес“.

Манолова бе подкрепена от депутата от БСП Елена Йончева:

„Точно така – отнема се демократичното право на българския избирател. Това е безспорно. Това е едно от достиженията на нашата демокрация и то беше отнето буквално натъмно“.

Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ омаловажи активността на Манолова и нарече преференцията „безобразие“:

„Тя може да си мисли и приказва каквото си иска. Нейно право е. Всичко това е практики, които се наложиха през тези години. Част от практиките са давани под наем на част от партиите“.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС отхвърлиха обвиненията, че помежду им има негласна коалиция.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев