АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВАТА ДАВА 750 ЛВ. НА РИСКОВИ РОДИТЕЛИ, НО ЕДНОКРАТНО

Закрила
15.02.2019 / 10:07

Парите се отпускат еднократно и са за превенция на изоставянето и реинтеграция на детето в семейна среда. Това е разписано в промените в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, които са качени за обществено обсъждане, пише "24 часа".

Сега финансовата подкрепа за превенция на изоставянето и реинтеграция се равнява на 5-кратния размер на гарантирания минимален доход или 375 лв. Предлага се той да стане 10-кратен - 750 лв.

Социалните работници вече ще предприемат спешни мерки за превенция до 24 часа, когато дете е настанено в болница, но родителите не го търсят. В момента срокът е 7 дни от деня, в който е трябвало да бъде изписано.

Социалните работници ще правят план с конкретни мерки за връщане в домашната среда на всяко отделно дете в риск.

През миналата година от Агенцията за социално подпомагане са работили с 2316 жени, които са искали да оставят децата си. От тях 1773 са спасени от изоставяне.

В тези случаи служителите от отдел "закрила на детето" са насочили майките към защитени жилища, звена "Майка и бебе", дневни центрове и други социални услуги. Там жените получават покрив, храна и дрехи. Служителите помагат и за място в ясли или детска градина. Социалните търсят и работа на майките. Те са се занимавали с интеграцията на 915 деца, като половината от случаите са успешни и те са върнати при родната майка или семейство.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев