АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДО КРАЯ НА 2020 Г. ПЪТУВАМЕ ДО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ САМО С ЛИЧНА КАРТА

Великобритания
11.02.2019 / 10:02

Дори при твърд Брекзит правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани. Това увери ръководителят на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон Васил Асенов пред БНР. Асенов напомни, че българите, които към 29 март тази година живеят на територията на кралството, трябва да кандидатстват за статут на уседналост чрез специално разработено приложение.

Електронната процедура е активна от 21 януари тази година за сънародниците ни, които разполагат с биометричен паспорт. Тези, които нямат такъв или са само с лични карти, ще могат да кандидатстват, след като схемата бъде отворена за всички граждани на Европейския съюз до 30 март.

Асенов посочи, че ако не се постигне сделка, британското правителство ще публикува "Бяла книга" по отношение на бъдещата емиграционна система на страната.

Очаква се новото емиграционно законодателство да влезе в сила от началото на 2021 г.

За момента имаме индикации, че до края на 2020 г. гражданите ще продължат да имат възможност да пътуват със своите лични карти или съответно задгранични паспорти, заяви Асенов и допълни, че след 2021 г. най-вероятно за краткосрочните пътувания с цел туризъм няма да е необходимо да се вадят туристически визи.

Този месец Службата по трудови и социални въпроси към българската мисия в Лондон организира информационни дни. Целта е да предостави информация за правата на българските граждани след оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Предстои да бъде разкрито генерално консулство и в Единбург, Шотландия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев