АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИСЕР ПЕТКОВ: НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕТЕТО Е РАМКОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКУМЕНТ

Бисер Петков
08.02.2019 / 20:35

Националната стратегия за детето (2019 - 2030) е рамков политически документ, който отразява цялостната визия на българската държава и на гражданското общество за развитието на следващите поколения граждани на страната ни. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на парламентарен въпрос за публикувания за обществено обсъждане проект на Националната стратегия за детето.

Визията на стратегията се изразява в това всяко дете в България на всеки етап от детството си да живее и да развива своя потенциал в интегрирана здравословна, сигурна и насърчаваща развитието му среда, която да гарантира неговите права и благосъстояние при осигурена подкрепа на родителите и на професионалистите, полагащи грижи за децата, обясни целите на документа социалният министър.

Той каза, че подходът в стратегията следва жизнения цикъл в развитието на детето - от 0 до 18 години, като така ще се отговори по-адекватно на нуждите на децата в различните периоди на детството им. Планираните мерки за децата в стратегията са включени в пет основни ключови сфери - здраве и здравословен начин на живот; семейна среда и стандарт на живот; качествено образование за всички деца; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време, обясни министър Бисер Петков.

По думите му стратегията поставя детето и неговите най-добри интереси в центъра на политиките, на програмите и услугите за децата и семействата. "Този подход разглежда детето като носител на права, а не като пасивен обект на въздействие от страна на възрастните", коментира министър Петков. Той каза, че ключово за развитието на децата е изграждането на умения за учене, за правилно изразяване на български език, за общуване на чужди езици, за изразяване чрез творчество, за развитие на инициативността и предприемачеството, за обучение по природни науки, математика и ИКТ и за изграждане на социални и граждански компетентности.

Процесът на създаването на стратегията беше прозрачен, с желание да се отчетат мненията на колкото е възможно повече заинтересовани страни, заяви министър Петков. Беше чуто и мнението на децата - чрез Съвета на децата към ДАЗД и със съобразяването на резултатите от социологически проучвания, добави той.

Проектът на стратегията предизвика голям обществен интерес и много са постъпилите становища по него, каза министър Бисер Петков. Той коментира, че "стратегията няма как да отнеме родителски права и си поставя за цел да подпомогне родителите при отглеждането на децата".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев