АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ НА РЕЧНИТЕ КОРИТА В СТРАНАТА

 Нено Димов
08.02.2019 / 12:21

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще издаде заповед за проверка за проводимостта на речните корита във връзка с предстоящото снеготопене и пролетно пълноводие. Това съобщи той в отговор на депутатски въпрос на заседание на парламентарната Комисия по околната среда и водите днес, посочиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проверките ще бъдат извършени през февруари от Регионалните инспекции по околна среда и води и от Басейновите дирекции и ще бъдат направени съответните предписания към кметовете и областните управители. Целта е ако има проблемни участъци, те да бъдат почистени преди снеготопенето.

Към момента язовирите за питейни нужди са пълни на 75%, за да се гарантират нуждите на гражданите, но и да има свободни обеми. Язовирите, свързани с енергетиката, се поддържат на около 70% от обема, а тези за напояване - малко под 50%. В момента имаме необходими свободни обеми, е уверил министърът.

Министър Димов е информирал депутатите за напредъка по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020, както и за хода на процедурата за изграждане на ВиК инфраструктура. Той е посочил, че няма риск от загуба на средства по програмата. Към 31 декември 2018 г. е отворен за кандидатстване целият ресурс по ОПОС 2014-2020. Към края на миналата година са договорени над 50% от средствата, разплатени са 16%, а са сертифицирани 13%.

В отговор на въпрос за екологичното състояние на трансграничната река Драговищица министър Димов е казал, че се следят показателите на реката от българска страна и засега данните не са обезпокоителни, но контролът е засилен заради информацията, която се получава за замърсяване от сръбска страна. Министърът е информирал за резултатите от проведената в Димитровград на 22 януари среща със сръбския министър на защитата на околната среда Горан Триван.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев