АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА СОБСТВЕНА ПОЗИЦИЯ ЗА ВЕНЕЦУЕЛА, НЯМАМ КАКВО И С КОГО ДА ОБСЪЖДАМ

Президентът Румен Радев
07.02.2019 / 17:17

„Що се отнася до комуникацията, основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция за Венецуела. Нямам какво и с кого да обсъждам“, посочи Радев и обясни, че е изпратил позицията си, много добре аргументирана, още предния ден, преди Съвета по сигурност.

„За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси“, заяви президентът.

„Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. Затова ненамесата е основен принцип“, посочи държавният глава.

По думите му в случая с Венецуела намесата рискува да ескалира напрежението, включително в международен план. Това е много важно, каза още той.

В своя позиция преди дни президентът Румен Радев посочи, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейския позиция за Венецуела. Съветът за сигурността при Министерския съвет на извънредно заседание пък излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават самопровъзгласилият се Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на държавен глава.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев