АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АРМИЯТА ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА 25% НЕДОСТИГ ОТ ВОЙНИЦИ

Информационна кампания
07.02.2019 / 09:04

Президентът Румен Радев ще се запознае днес с анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия. Това ще стане на годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Същевременно данни на Министерството на отбраната сочат, че 25% е недостигът на войници в армията, а най-много незаети места има в сухопътните войски.

За да бъде популяризирана военната професия и попълнени незаетите места, от ведомството започват информационна кампания. Началото ѝ ще бъде дадено днес в Стара Загора.

Ако през 2013-14 година е имало по 5-има кандидати за място, в момента трудно младите хора се решават да се обвържат с тази професия. Генерал Илиев сподели, че за последните две години интересът все пак се повишава и за миналата година 700 души са напуснали службата, но са назначени нови 800.

Кандидатите трябва да имат поне средно образование и да са физически здрави. Стартовата заплата е в размер на 900 лв., а има и добавки, свързани с дежурства, наряди и мисии.

„В Армията за всяка прослужена година се добавят 2% (към основната заплата - б. р.), но не повече от 40% за целия срок на службата. Има и редица допълнителни възнаграждения“, каза ген. Илиев.

Кандидатите трябва да бъдат на възраст до 28 години и да могат да служат до 46 години. Първият договор е за 3 години и при напускане се получава по една заплата за всяка прослужена година, но не повече от 10.

Информационната кампания на министерството включва демонстрация на военна техника, изнесени приемни, които ще информират по всички въпроси и концерт на Ансамбъла на армията.

Кампанията ще се проведе в повечето големи градове на страната и всички областни центрове, като краят ѝ е на 29 октомври във Велико Търново.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев