АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ИСКА НОВА ЦИК, ЩЕ СЕЗИРА ВЕНЕЦИАНСКАТА КОМИСИЯ ЗА ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Корнелия Нинова
06.02.2019 / 10:20

На редовната пресконференция на социалистите Корнелия Нинова коментира предлаганите изменения в изборните правила, внесени от управляващите. БСП ще сезира Венецианската комисия за промените. ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите в изборите чрез поправки в Изборния кодекс, заяви лидерът на БСП.

БСП иска нова Централна избирателна комисия. Утре ще внесем искане да започне процедура за смяна на ЦИК, тъй като мандатът на тази изтича на 20 февруари, заяви Нинова. Поемаме инициативата, защото ГЕРБ се ослушват, обясни тя.

БСП настоява да се въведе повсеместно машинното гласуване, което сега фигурира в кодекса, но частично.

От партията ще сезират Венецианската комисия за внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс,които според Нинова узаконяват фалшификациите на изборите.

Досега решенията на избирателните комисии се вземаха с 2/3 мнозинство и също с толкова се подписваха. ГЕРБ въвежда падащ кворум с обикновено мнозинство и така елиминират другите партии при вземането на решенията в комисиите, обясни Нинова. Друга промяна, предлагана от управляващите, била, че ако съдът отмени решение на СИК, досега се насрочваха нови избори, а ГЕРБ предлага това да отпадне и същата комисия да взема друго решение на база същите протоколи. Отменя се и правото да обжалваш едно решение с касационна жалба пред ВКС.

"Няколко пъти сме казвали пред вас, че управляващите от ГЕРБ залагат корупцията вече в законите и сме давали конкретни примери за това. Сега обаче се готвят да направят нещо ново. Също няколко пъти сме ви казвали, че живеем с авторитарна власт и че вървим ускорено към диктатура, съдейки по това как се вземат еднолично решенията и се нарушават всички принципи за разделение на властите", каза Нинова пред медиите, коментирайки поправките в Изборния кодекс.

ГЕРБ узаконяват принципа "една партия-една държава", добави лидерът на БСП.

"Два основни проблема идентифицирахме в Изборния процес. Единият е свързан с избирателните списъци, проблем, който се дискутира от години. Предлагаме най-накрая да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избиратели.

Вторият е свързан с така наречения втори оригинал на протокол. Предлагаме да има само един протокол, който да служи за оригинал и съответните процедури за неговите поправки в случай на случайна грешка. Нашата цел е да гарантираме възможно най-прозрачен и честен изборен процес. За съжаление, предложенията на нашите опоненти вървят точно в обратната посока", обясни законодателните предложения на социалистите Крум Зарков.

Той припомни, че според препоръките на Венецианската комисия изборното законодателство не трябва да се променя шест месеца преди избори. Вотът за нов Европейски парламент е на 26 май.

Корнелия Нинова отговори и на въпроси, свързани с кризата във Венецуела. Тя посочи, че решенията в различните европейски държави е различна. И цитира генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който посочва, че световната организация няма да взима страна.

Нашата позиция е на ненамеса във вътрешните работи на държавите, каза Нинова.

"Искам да се придържаме към фактите. Федерика Могерини (б.р. - върховен представител на ЕС по външната политика) каза, че Европейският съюз няма правомощията да признава държави и техните управници. Всяка една държава трябва да взима сама решение и ЕС не може да взима единно такова. От ООН също обявиха, че няма да взимат страна по казуса. Не е само Русия, която не признава Хуан Гуайдо. Италия, Гърция, Румъния също не го признават. Нашата позиция е, че не трябва да се намесваме във вътрешните работи на трета страна. Трябва да работим за мирното решение на кризата", бяха точните думи на Корнелия Нинова.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев