АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ В НК СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ ВЛИЗАТ ЗА ОКОНЧАТЕЛНО ОБСЪЖДАНЕ В НС

Народно събрание
06.02.2019 / 08:02

Промените в Наказателния кодекс за по-строги мерки срещу домашното насилие влизат за окончателно обсъждане в седмичната програма на Народното събрание. Днес депутатите ще гласуват и включване на допълнителни законопроекти на БСП и на управляващите за директно разискване.

БСП внасят промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, а Искрен Веселинов от Обединени патриоти и Емил Христов от ГЕРБ - в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Левицата настоява в закона да се разшири възможността за гражданите да търсят обезщетение за нарушения на не само някои, но на всички права, които са гарантирани с Европейската конвенция за правата на човека.

Поправките, внесени от "Обединени патриоти" предвиждат създаване на специално звено към общините, което да се грижи за обществения ред. Измененията се внасят повторно, след като преди месеци бяха оттеглени заради острата реакция на ДПС, които заподозряха, че контролните звена ще са наказателни отряди, които ще се използват и по време на избори.

По-строгите мерки срещу домашното насилие влизат за окончателно обсъждане утре. Те предвиждат до пет години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашното насилие. Предвидено е тормозът извън семейството да се наказва със затвор до една година или пробация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев