АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА ФАЛШИВИТЕ СЛЕПЦИ С ТЕЛК И ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ*

Даниела Пенкова
05.02.2019 / 12:04

Медиите разтръбиха в хор как двама слепи по документи братя от Долни Дъбник всъщност карат луксозни коли. Според внушението на медиите случаят доказва наличието на масови злоупотреби в ТЕЛК-овете и напълно оправдава намерението на управляващите да въведат ред в системата. Предлагаме ви критичния коментар на Даниела Пенкова по случая, публикуван във „Фейсбук“.

За пореден път се убеждавам, че най-виновни за дереджето на страната ни са журналистите. Това са хората, които насочват общественото мнение в една или друга посока и всъщност биха могли да играят ролята на истински коректив на властта. Вместо това, у нас вместо критично отношение към властта, журналистите масово лъжат в угода на убийствената правителствена политика спрямо обикновения човек.

Последният фрапантен случай е от тази сутрин. Беше лансиран от Нова телевизия, а след това подхванат и раздухан от почти всяка електронна медия. Очаквам довечера да видим тази поредна фалшива новина по централните емисии. За какво става дума?

Министър Ананиев трябваше да обяви ефекта от реформата, която наложи миналата година относно ТЕЛКовете. Да припомним какво включва тази реформа: първо, бяха орязани процентите инвалидност на десетки хиляди хора чрез непризнаването на всички съпътстващи болести, като сега се зачита само основната. Точно по тази точка е важно да получим отчет за резултатите. Второ, отпадна изискването за лично представяне на лицето пред ТЕЛК комисията, която сега трябва да определя процента инвалидност само по документи. Това отваря широко вратите пред възможни измами с издадени от лекари медицински експертизи за несъществуващи болести.

Вместо да се отчетат, министерството и прокуратурата разсейват вниманието на публиката с фалшиви новини за фалшиви ТЕЛКове.

Тази сутрин НОВА телевизия излезе с "журналистическо разследване", озаглавено "Слепи по документи шофират луксозни коли. По следите на измами с ТЕЛК в Плевенско". На сайта й се мъдри още едно заглавие по темата - "Двама братя от Долни Дъбник шофират, а притежават ТЕЛК за слепота и 100% чужда помощ". Не зная колко от вас са гледали самия репортаж, но зная точно какво си мислите, прочитайки такова заглавие. Аз обаче отделих време да изгледам репортажа, който ясно показва следните факти:

Първо, наистина двамата братя имат признато 100-процентово увреждане за слепота, НО... тук идва голямото НО:

Когато въпросните братя са се опитали да получат решение за инвалидност, ТЕЛК комисията е ОТКАЗАЛА да им даде такова! Следвайки процедурата, братята са обжалвали решението на ТЕЛК пред НЕЛК (Националната експертна лекарска комисия). НЕЛК също им е отказала такова решение! Братята обаче обжалват пред Административния съд в София, който РЕШАВА в тяхна полза и НАРЕЖДА на лекарските комисии да признаят "увреждането"!

 

Само ако се изгледа въпросния репортаж, може да се разбере какво всъщност се е случило - и двете лекарски комисии отказват да признаят фалшивата инвалидност, но мнението им е потъпкано от СЪДА - вие си преценете защо и как е станало така.

Ето как съдебната система, която уж трябва да се бори с нередностите, всъщност ги прокарва. Освен това се питам как точно журналистката от Нова е разбрала за този случай. Без да го зная, в мен се промъква съмнението, че може би й е подсказан точно от съдебната система (прокуратурата) или дори от министерството. Напълно е възможно информацията за фрапиращия случай да идва точно от неговите създатели. Разбира се, това е моя лична спекулация по темата.

И така, НОВА пише заглавия, които противоречат на нейния собствен репортаж и вместо да обвини съдебната система, прехвърля вината върху ТЕЛКовете. Правилното заглавие би било

"Административният съд оспорва решение на ТЕЛК и я принуждава да признае 100% фалшива инвалидност".

Тази новина я видях и в някои електронни медии със следните заглавия: "Далаверите с ТЕЛК: Горан и Станьо - 100% слепци, 100%-ови шофьори" (днес.бг); "Слепи по документи братя шофират коли" (медияпул); "Измама с ТЕЛК" (факти.бг). Журналистите в тях изобщо не споменават, че измамата идва от Административния съд, но за сметка на това фантазията им разкрасява случая по особено фрапиращ начин. Днес.бг пише: "Двамата братя никога не са работили, но демонстрират охолен живот с получаваните инвалидни пенсии, къщата им прилича на палат на фона на съседските."

Само за ваша информация: няма как да се живее охолно с инвалидни пенсии! Максималната инвалидна пенсия при над 90% увреждания е 238 лева! Написано е в сайта на НОИ, скъпи журналисти, ако ви мързи да четете закона.

Очаквам довечера вместо да ни кажат колко хора, истински инвалиди, са изгубили пенсиите си заради гениалната "реформа", да ни надуят главата с този случай. Интересно ми е дали някой ще се сети да каже, че всъщност не ТЕЛКовете са фалшиви, а решението на Административния съд София, принудил комисиите да признаят инвалидност, каквато те са отказвали да признаят.

http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/za-falshivite-slepci-s-telk-i-falshivite-novini

*Заглавието е на "Гласове"

Източник: https://www.facebook.com/dokumentalni/posts/2402406333105088

 

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев