АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ПОДКРЕПИ ГУАЙДО И ПОИСКА ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

MVNR
05.02.2019 / 10:19

Българското външно министерство (МВнР) излезе с позиция за събитията във Венецуела, в която призовава за демократично управление в страната и провеждане на "свободни и честни" президентски избори. В сайта на министерството късно снощи беше публикувана първата официална реакция на българските власти. Тя се появи няколко часа след като президентът Радев призова българските власти да се въздържат от признаването на Гуайдо. Така страните от Европейския съюз, признали Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, вече са деветнайсет.

"Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права", пише в позицията на министерството, цитирана от "Дневник".

Реакцията идва, след като вчера се разбра, че поне 12 държави в Европейския съюз признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната. Преди това беше поставен ултиматум към държавния глава Николас Мадуро, от когото се очакваше да свика президентски избори в срок от 8 дни, но той отхвърли идеята.

Президентът Румен Радев използва социалната мрежа "Фейсбук", за да призове българските власти да се въздържат от подкрепа на Гуайдо.

Според външното министерство "венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава".

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо получи силна международна подкрепа вчера, след като 19 европейски страни го признаха за временен президент и веднага бяха обвинени от Каракас, че "подкрепят пучистките планове" на Съединените щати, съобщава АФП.

Подкрепата за Гуайдо бе осъдена от Русия - основен съюзник на Мадуро, отбелязва АФП. Единайсет страни от общо 14-те в Групата от Лима - Канада и десет държави от Латинска Америка, отправиха призив снощи за промяна на управлението във Венецуела без употреба на сила и приканиха въоръжените сили да подкрепят Хуан Гуайдо, съобщаав БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев