АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУКУРЕЩ ОБВИНИ ЕС В ДВОЙНИ СТАНДАРТИ

Виорика Дънчила
04.02.2019 / 11:35

Румънският премиер, Виорика Дънчила обвини западноевропейските лидери в двойни стандарти заради критиките към страната й заради корупция и мерките срещу антиправителствени протести.

Дънчила, чиято страна в момента е ротационен председател на Европейския съюз, подчерта, че корупцията е проблем и за Западна Европа. А нейните лидери не са осъдили публично сблъсъците на френската полиция с демонстранти от движението на „жълтите жилетки“.

„На Румъния не се разрешава това, което е позволено на други страни“, каза Дънчила в интервю за „Политико“.

„Това е двоен стандарт. Не съм видяла никого да дойде в Европейския парламент и да каже „Искам резолюция за Франция“, изтъкна тя.

Критици на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия твърдят, че тя се опитва да отслаби независимостта на правосъдието и по този начин да помогне на политици, обвинени в корупция.

Дънчила също така заяви, че не е справедливо само нейната страна и България да са обект на мониторинг с годишния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка.

„Беше казано, че този механизъм е предназначен да помогне на Румъния и България в борбата с корупцията. Виждала съм много големи случаи на корупция в Холандия, във Франция, в Германия. Но никой никога не е искал въвеждането на подобен механизъм за тези страни“, каза премиерката на Румъния. Идните дни тя ще разговаря с европейските лидери, за да ги успокои за състоянието с демокрацията и върховенството на закона в родината й. В четвъртък й предстои среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев