АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"СИСТЕМАТА НИ УБИВА": НОВАТА НАРЕДБА ОТВОРИ ШИРОКО ВРАТИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ В ТЕЛК

"Системата ни убива"
04.02.2019 / 09:22

Днес трябва да бъде готов анализът на Министерство на здравеопазването на Наредбата за медицинската експертиза от 3 август 2018 година, която трябваше да осъвремени и обективизира експертизата. Очаква се министърът на здравеопазването да представи нови мерки за контрол върху работата на промените в ТЕЛК във връзка с елиминиране на субективизма и в отговор на фалшивите ТЕЛК-удостоверения. Очаква се да има и протест на майките на деца с увреждания.

Пред БНР Шенай - Сесил Димитрова от „Системата ни убива всички“ коментира, че от инициативата са направили свое проучване:

„В крайна сметка се случи така, че с постановление 152 - новата Наредба за експертиза - много деца с увреждания и възрастни с увреждания бяха лишени от всякакъв вид подкрепа, защото, на този етап, експертното решение на ТЕЛК е един такъв универсален ключ. Ние нямаме комплексна индивидуална оценка на уврежданията, имаме медицинска експертиза и, когато процентите паднат под 50, този човек отпада въобще от системата. Направихме едно проучване, което доказва, че наистина за 6 месеца изключително много хора с увреждания, както и деца, получиха много ниски проценти, което е нормално, предвид това че ще взема предвид само основно заболяване.

Лекарите в комисиите не разбират, че отнемайки помощта на дете с увреждане реално го лишават и от образование, защото родителят няма право да го придружава в училище, а то не може да бъде там без родител, коментира Димитрова пред „Хоризонт“ и оцени наредбата като „изключително голямо недоразумение“ и „негодна“. Тя допълни че „самият ТЕЛК си е архаичен, самият начин на оценка“:

„Немислимо е да се прави една такава оценка, която се базира на основно заболяване, след като придружаващите всъщност водят до много по-тежки дефицити“.

„Не можем да твърдим, че очакваме от бизнеса да наема хора с увреждания, когато не сме създали условията, за да изкараме човека с увреждания от вкъщи“, коментира Димитрова в предаването „Преди всички“: „Когато тръгнаха с новата наредба, в медийното пространство чувахме, че тази наредба ще ограничи корупцията в ТЕЛК. Напротив, отвори широко вратите, защото, когато говорим за едно основно заболяване, много по-лесно е да бъде изсмукана от пръстите, говоря за здрави хора, а не за хора с увреждания, една диагноза, която дава достатъчно големи проценти. Доказателство в случая е председателят на ТЕЛК – Ловеч.

Корупцията не е отговорност и задължение на хората с увреждания и децата с увреждания! Не те трябва да плащат за това, че държавата не се справя с корупцията. Сега какво се случва? Очакваме хората с увреждания, родителите на деца с увреждания да имат смелостта да извадят от 200 до 1000 лв, за да може обективно да им се оцени състоянието. Това ли искаме?“.

Димитрова изтъкна, че когато обикновените хора обжалват решението на ТЕЛК, те остават без помощи, докато трае процесът. Това може да продължи от три месеца до година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев