АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪР, СИНДИКАТИ И РАБОТОДАТЕЛИ ОБСЪЖДАТ ПРОМЕНИ В КОДЕКСА НА ТРУДА

 Бисер Петков
30.01.2019 / 09:29

Социалният министър Бисер Петков събира днес ръководителите на КНСБ, на Конфедерация на труда "Подкрепа" и на работодателските организации заради Кодекса на труда, научи "Хоризонт". Преди дни Българската стопанска камара поиска стартиране на обществени дебати за съществени промени в Кодекса. Синдикатите обаче не са съгласни с драстични поправки в закона

Социалното министерство също е подготвило промени, част от които срещат синдикално недоволство. Очаква се синдикатите да предложат на министър Петков към парламента да тръгне проект за промени в Кодекса на труда само с текстове, по които се постигне компромис. Жасмина Саръиванова от Стопанската камара:

„Това, което налага тези промени, е, че първо голяма част от Кодекса на труда е доста архаичен. В днешно време с всички предизвикателства, с глобализацията, с новия тип икономически, социални отношения няма как да не се преразгледа, да не се направи един нов прочит."

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа" обаче изрази опасения, че това, което се предлага, не е в интерес на работниците. Едно от предложенията на Стопанската камара е т. нар. трудов договор с нулеви часове. Григорова коментира:

„Работникът е резервиран от работодателя, но не му е гарантирано нито заплащане, нито някаква заетост. Работодателят може да му се обади тази вечер и той трябва да бъде на работа утре сутрин в 7 часа, но човекът не живее и не покрива сметките си само в деня, в който бива повикан."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев