АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪВЕТ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ ТЪРСИ "АЛТЕРНАТИВИ НА ЗАСТОЯ"

Президентът Румен Радев
28.01.2019 / 13:48

Румен Радев ще сформира към президентската институция Съвет за стратегическо развитие на България, който да разработи "алтернативи на застоя". Държавният глава обяви, че България се нуждае от радикална промяна в стила на управление. Провеждането на предсрочни избори вече е само въпрос на време, добави Радев по време на пресконференцията си по повод две години от мандата му като държавен глава.

В отговор на въпрос той посочи, че би подкрепил нов политически проект, "ако отстоява ценности и работи за модернизацията на България”.

Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление. Ако и следващият парламент формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система, убеден е Румен Радев.

България е в тежка криза на държавността и провеждането на предсрочни избори е неизбежно, смята още държавният глава. По думите му въпросът за предсрочни парламентарни избори вече не е "дали", а "кога". Но за да имат смисъл нови избори, трябва да има реформирани правила, които да гарантират, че обществото само си избира управниците, подчерта президентът. Той повтори тезата си, че трябва да се въведе машинно гласува, видеонаблюдение при броенето на бюлетините, да се премахне вторият протокол и да се актуализират избирателните списъци.

Президентът отдели място в речта си и на обвиненията срещу Елена Йончева. Расте убеждението сред българските гражданите, че това е политическо преследване, защото реалните виновници за разграбването на КТБ стоят извън обвинението, каза Радев. И ако г-жа Йончева се подвежда под отговорност, защото е знаела за престъпния произход на средствата, то това поражда много въпроси - тя ли накара много държавни предприятия и институции да си влагат парите в КТБ? Г-жа Йончева ли запушваше ушите, очите и устите на контролните органи, които са били длъжни по това време да установят проблемите? И защо ръководствата на тези органи по това време не са подведени под отговорност? Г-жа Йончева ли връчи наградата „Мистър икономика“? Има ли други медии, които са получавали огромни суми от тази банка и за какво са ги използвали? И като големи медии защо те не са разбрали за престъпния произход на парите и защо те не са подведени под отговорност, постави въпроси държавният глава. Тези въпроси, продължи Радев, ще продължават да тежат и трябва на тях да се иска ясен и конкретен отговор.

По думите му "борбата с корупцията е оставена да се води от гражданите и медиите".

И ако допуснем да бъдат погазени последните почтени журналисти и медии, които си позволяват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова държава, добави той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев