АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ФОНА НА ПРОТЕСТИ: ГРЪЦКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЗНА ИМЕТО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Протести
25.01.2019 / 17:12

Гръцкият парламент ратифицира Преспанското споразумение между Атина и Скопие. За споразумението гласуваха 153 депутати от 300-членния гръцки парламент. Против бяха 146, а един се въздържа.

Със споразумението, подписано на 17 юни край граничното Преспанско езеро между двете страни, се решава многогодишният спор между Гърция и Република Македония за името на северната гръцка съседка. По силата на споразумението Скопие ще промени името си на Република Северна Македония, като съответните конституционни промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано този месец. Двете страни уреждат също така споровете си за историческото наследство на Македония, а Скопие се отказва за в бъдеще да издига иредентистки претенции към Гърция.

Многоброен протест в Атина срещу Договора от Преспа (СНИМКИ/ВИДЕО)

От своя страна Гърция се ангажира да престане да блокира членството на Скопие в Европейския съюз и НАТО.

След вота в парламента гръцкият премиер Алексис Ципрас написа във Facebook: "Днес е един исторически ден. Гърция защитава една важна част от историята си, от наследството на древната гръцка Македония. Днес пишем една нова страница за Балканите. Омразата на национализмите, разприте и конфликтите отстъпват място на дружбата, на мира и на сътрудничеството. Ципрас подчертава още, че "следващите поколения ще дължат благодарност на депутатите, които смело и дръзко поставиха основите на едно бъдеще на мир, солидарност и хармонично съжителство между двата народа (...) Северна Македония, която беше родена днес, ще бъде една приятелска страна. Съюзник и съратник на Гърция в усилията й (в полза на) сигурността, стабилността и съвместното развитие на региона".

По време на дебатите, както и в месеците след подписването на договора, гръцката опозиция го атакува с аргумента, че отстъпва "македонската идентичност и език", а националистическите кръгове се противопоставиха изобщо на включването на наименованието "Македония" в името на гръцката съседка.

Веднага след гласуването лидерът на най-голямата опозиционна партия Кириакос Мицотакис заяви, че ще се бори с всички сили за смекчаването на "негативните последствия", които "е сигурно, че ще възникнат от това проблематично споразумение", съобщава "Катимерини".

Полицията в Атина използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу споразумението. Протести имаше и в други градове на страната. Допитвания показват, че най-малко две трети от гърците са против договора, който цели да нормализира отношенията с Република Македония.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев