АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ИСКА ПРОКУРАТУРАТА ДА ПРОВЕРИ ДОГОВОР ЗА ОХРАНА НА 12 ПОДЕЛЕНИЯ С ОПАСНИ ВЕЩЕСТВА

 Николай Цонков
17.01.2019 / 13:29

"БСП за България" внесе сигнал до прокуратурата с искане да бъде проверен договора за охрана на 12 поделения с опасни вещества и боеприпаси. Към сигнала до прокуратурата е предоставена и гражданска подписка на хората, живеещи в районите около 12-те поделения.

„Съвместното командване на силите е подписало договор с фирма „Бат Секюрити“ за охрана на 12 поделения, които са с взривоопасни вещества и боеприпаси. Договорът е нарушен по всякакви начини и внасяме сигнал до прокуратурата да го провери“. Това заяви депутатът от „БСП за България“ Николай Цонков пред журналисти в парламента. Според него се ощетява Министерството на отбраната с бюджет и средства, които се изразходват, но по-сериозният проблем е, че в близост до тези поделения живеят хора. „Всеки момент могат да бъдат засегнати, дори физически, защото може да стане инцидент. В България има доста тежки случаи на взривове и знаем какви са последствията“, припомни той.

„Изискването за охраната е тя да бъде въоръжена. Проверките, които са направени от Военна полиция и от самото министерство, показват, че охраната не е била въоръжена“, допълни депутатът от левицата Милко Недялков. Той обясни, че на 29 декември в Ловешкото поделение е станал инцидент, при който външни лица са нападнали охранител. Край Ловеч загива и един от охранителите, който отива на работа пеша по тъмно време. Недялков коментира, че тези охранители би трябвало да пазят боеприпаси и опасни вещества.Той подчерта, че досега охраната е осъществявана от служители на самото министерство. В резултат на сключените договори са освободени 427 служители въоръжена охрана към съответните 12 военни формирования на бригада „Логистика“.

„В Закона за частната охранителна дейност има изискване за образователен ценз. Повечето от наетите от фирма „Бат Секюрити“ не отговарят на това изискване“, заяви депутатът от левицата Таско Ерменков. Той подчерта, че кметът на община Смядово също е сигнализирал, че въпросната фирма наема безработни лица от цялата област, без подготовка, без проучване и с образование по-ниско от изискваното в Закона за частната охранителна дейност. Само в гр. Смядово, във военно формирование 22720 са назначени 11 такива лица. Такова е положението и в Ловеч.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев