АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН: ЕС ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРА, ЧЕ НЯМА ДА ВЪЗПРЕПЯТСТВА СТРАНИТЕ, УЧАСТВАЩИ В "ТУРСКИ ПОТОК"

Президентът на Руската федерация Владимир Путин
16.01.2019 / 07:56

Един от варианти за продължаване на сухопътната транзитна линия на газопровода „Турски поток“ е по маршрута България – Сърбия – Унгария до газохранилището в австрийския Баумгартен. Това заяви руският президент Владимир Путин в обширно интервю за сръбските вестници „Политика“ и „Вечерни новини“ в навечерието на посещението си в Белград. Тестът на интервюто е публикуван на официалния сайт на Кремъл.

Брюксел трябва да даде гаранции на заинтересованите от руския газ страни от Евросъюза, че негово политическо решение няма да провали плановете за продължаване на „Турски поток“, подчертава президентът Путин. Той казва още, че уважава курса на Сърбия към членство в Европейския съюз и не се стреми да поставя Белград пред изкуствен избор. Същевременно определя доминирането на Съединените щати и Запада на Балканите като дестабилизиращ фактор в региона.

„Още през 1999г. силите на НАТО, без санкцията на ООН, в продължение на два месеца и половина бомбардираха Югославия, откъсвайки насилствено от нея Косово. А през 2008 г. Вашингтон и неговите съюзници подкрепиха нелегитимното провъзгласяване на косовската независимост“, посочва руският президент. По думите му, Русия осъзнава сложността на Балканите и ги разглежда като пространство за конструктивно сътрудничество.

„И днес Русия има тук много приятели, сред които особено място заема стратегическият партньор Сърбия“, казва в заключение Владимир Путин.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев