АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕВОЗВАЧИ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В БРЮКСЕЛ ЗАРАДИ ПАКЕТА "МАКРОН"

Протест
10.01.2019 / 08:41

Български превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу текстове в пакета „Мобилност 1“, който ще се гласува в Транспортната комисия днес.

Протестът е предвиден между 9 и 13 часа българско време, като 360 от превозвачите ще пристигнат рано тази сутрин с два чартърни полета от София. Към тях се очаква да се присъединят над 100 техни колеги и съмишленици, които живеят в белгийската столица, 260 румънски превозвачи и представители на полски, унгарски и литовски професионални сдружения. 10 камиона ще бъдат разположени и на площад „Сенкантенер“.

Йордан Арабаджиев от Международния съюз на превозвачите уточни за БНР, че превозвачите от Румъния, Полша, Литва и Унгария ще бъдат разположени под арката на ЕП: "Ще бъдат обозначени с наши плакати, където ние ще кажем какво искаме. Пакетът да бъде отхвърлен - това за нас е най-добрият вариант.

Гласуването на спорните точки в транспортната комисия е предвидено за около 11 часа българско време. Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата по произход, както и забраната за прекарване на 45- часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Протестиращите настояват още шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина.

Подготвяните рестрикции засягат най-много страните от периферията на ЕС, като България е най-потърпевша поради географското си положение, смятат те.

Министърът на транспорта Росен Желязков, който от вчера е в Брюксел и днес ще участва в заседанието на транспортната комисия, е на мнение, че би могло да отпадне изискването за връщането на камионите.

Той обаче предупреди: „Балансът е крехък, така че заседанието на комисията ще бъде до известна степен индикативно за гласуването в пленарна зала. От друга страна, продължаваме да събираме подкрепата и да лобираме активно в наша полза“.

Евродепутатът Андрей Новаков заяви в предаването "Преди всички": "За мен е важно по време на гласуването да успеем да се преборим поне по един от големите проблеми, които имаме - дали ще е връщането на шофьора, дали ще е връщането на камиона, дали ще е почивката в кабина, за да може на следващата стъпка в пленарна зала да имаме по-малко за решаване проблеми и да може да се фокусираме на по-малко места, което ще ни повиши шанса за успех. Изключително важно е, че българи, шофьори, превозвачи, евродепутати действаме като един. Мисля, че това ще окаже влияние. По тази тема този парламент - това е най-големият протест, който е виждал".

В София, пред френското посолство, младежи от ВМРО правят флашмоб в подкрепа на протеста на превозвачите. Те ще залепят стикери около френското посолство, на които пише "Спрете пакета "Мобилност", спасете свободния пазар". Пред БНР Любомир Милошев от ВМРО заяви: "Ние не сме втора ръка европейци. Подобни пакети, като "Мобилност", който е изключително рестриктивен спрямо българския превозвачески бранш, са изключително лош сигнал за фундаментален принцип на ЕС, какъвто е свободният пазар. По тази тема в българското общество има единомислие. Подобен двоен стандарт и подобни предложения носят изключително лош манталитет. Радвам се, че всички сме в един хор в случая".

Протестът на превозвачите в Брюксел е съпътстван от висока обществена подкрепа у нас, показаха данни от експресно национално проучване на "Екзакта Рисърч Груп". Над 64% от анкетираните дават своята подкрепа за протеста.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев