АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: КОНКУРСЪТ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ Е ОПОРОЧЕН

Президентът Румен Радев
07.01.2019 / 13:59

Изборът на самолет с тази процедура е троен удар по България, за мен конкурсът е опорочен, каза президентът Румен Радев след Богоявленския водосвет на бойните знамена на Българската армия днес, по повод решението изтребители Ф-16 да влязат на въоръжение във ВВС. Настоявах да се спазва процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното - обяви победител в разрез със собствените му и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума, каза президентът Радев, цитиран от БТА.

„За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила. И дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България. Имаше политически изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети“, каза още Радев и посочи, че това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса.

„Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава искаме да печелим уважението на хората по света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила“, заяви той.

Попитан как ще коментира това парламентът да прегласува условията, които е предложил преди това, Радев отговори, че за него това е скандално. „Това говори изобщо за пълното неуважение към процедурата и процеса на избор“, каза още държавният глава.

По-рано в предаването „Тази неделя” по бТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че решението не е за придобиване на F-16, а за започване на преговори.

Радев направи своето изказване след церемонията по освещаването на знамената светини и бойните знамена на Българската армия на Богоявление.

На журналистически въпрос за фалстарта на електронните винетки президентът отговори: "За мен хаосът с винетките е олицетворение на стила на управлението, който много пъти съм коментирал – липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност."

Попитан как ще коментира критиките за своето новогодишно обръщение, държавният глава заяви, че не разбира защо хората се страхуват от истината. „Всички моменти са неудобни, когато трябва да се излъчат неудобни истини. Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. И мисля, че за хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросани приветствия“, заяви Радев.

На въпрос дали ще има повече единство във властите през 2019 г., Радев посочи, че това зависи от тяхното действие. „Ако властите работят в името на българските граждани, мисля, че ще имаме единство“, каза още Радев.

Патриарх Неофит отслужи традиционният Богоявленски водосвет. Сред осветените са знамена участвали в Балканската, Първата и Втората Световна война.

Богоявленски водосвет има и в гарнизоните с формирования на Българската армия.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев