АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕНКА ГЕОРГИЕВА: ЗАКРИХА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ПО ПРИЩЯВКАТА НА ЕДИН УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

Фонд за лечение на деца в чужбина
04.01.2019 / 11:40

Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК. Това обяви пред БНТ Пенка Георгиева председателят на пациентски организации "Заедно с теб".

Георгиева коментира смъртта на 17-годишното момче Красимир Коев от Шкорпиловци, който не успя да дочака белодробна трансплантация с думите: "Едно невинно българско дете живееше на брега на морето и мечтаеше да отиде на плажа. Толкова ли няма държава, която да сбъдне мечтата на едно детенце да отиде на плажа".

Пенка Георгиева е на мнение, че Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК. "Той работеше, но общественият съвет пречеше", коментира тя.

"Господин премиер този геноцид към децата ни трябва да бъде спрян и тази безумна идея със закриване на Фонда за лечение на деца в чужбина", обърна се Георгиева и към премиера Бойко Борисов.

Тя изрази съжаление, че ако не се вземат мерки навреме ни чака смъртта на деца с тежки онкологични заболявания. "Не всичко може да се направи нормативно или да се уреди административно", отбеляза Пенка Георгиева.

"Къде е управителят на НЗОК и защо той се крие от обществото. Защо с това кралско величие не излезе и не обясни пред медиите писмени и нормативни гаранции за опазване на живота на българските деца и българските граждани като цяло", поиска да знае тя.

Председателят на пациентски организации "Заедно с теб" припомни, че е била преди година и половина във Виена. Още тогава от Евротрансплант били притеснени от (забавените - б.р.) плащания от страна България и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Георгиева подчерта, че дори и университетската болница в Кьолн е отказала да работи с България, поради недоверие в НЗОК. Тя иска отговор от председателя на НЗОК Дечо Дечев защо европейски болници отказват да работят с нашата страна.

"Къде е държавата в този момент", запита Пенка Георгиева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев