АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕМОНСТРИРАТ РАЗЛИЧНИ ТЕХНИКИ ЗА НЕЗРЯЩИ ПО ПОВОД 210 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ

Незрящи
04.01.2019 / 10:19

Двеста и десет години от рождението на Луи Брайл ще бъдат отбелязани този следобед в Столичната библиотека. На фона на изпълнение на орган, тъй като Луи Брайл е бил органист в църква, членове на Националното читалище на слепите, което носи неговото име, ще демонстрират различни техники за слепи хора - от писане на брайлово писмо с шило до използването на най-съвременни технологии. Директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова сподели пред БНР:

„Имаме много дълготрайно, дългосрочно и много добро партньорство с библиотеката на Съюза на слепите. Провеждаме изключително много събития заедно – дискусии и кръгли маси. Те получават от нас книги, които след това сканират и превеждат на брайлово писмо. Да припомня, че читателят на 2017-а е незрящ. Ние имаме такива читатели! Слава Богу, имаме аудиокниги, но те не са достатъчни, разбира се. Очакваме с нетърпение достъпната среда и ремонта, за да можем да имаме по-пълноценно обслужване на незрящите читатели, но и така имаме изключително добро партньорство с тях. Те са един добър пример за всички нас колко много четат".

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" тя допълни: "Надяваме се днес да дойдат повече софиянци, не само читатели, а и тези които не четат, за да видят какво огромно значение има и какво вдъхновение наистина са тези хора".

През годините предвид незрящите читатели на библиотеката се увеличават, отчете тя: "Трябва да признаем, че не сме достатъчно активни. Можем да използваме библиобуса, вече правим програма, заедно с читалището, така че ще ги посещаваме и на място, включително и с автори, с които да ги срещаме, с поети, писатели"…

Цинзова се готви за „изключително напрегната“ година, тъй като се очаква и ремонт на Библиотеката, който по думите ѝ е „изключително необходим“. Читателите на Столичната библиотека вече са 52 000. Всеки ден се заемат около 1700 книги, а посетителите са около 1400.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев