АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КАРАКАЧАНОВ: АКО САЩ СЕ ИЗТЕГЛЯТ ОТ АФГАНИСТАН, НЕ СМЯТАМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА РАБОТА ТАМ

Красимир Каракачанов
03.01.2019 / 16:04

Според министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса, съобщи бТВ. Американският президент Доналд Тръмп съобщи през декември, че предстои изтегляне на половината от 14-те хил. американски военнослужещи от Афганистан.

„Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще се отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме, беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", категоричен бе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Попитан дали тогава и ние трябва да свием участието си, той отговори: „Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там”.

На следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос трябва да се обсъди и "ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан, аз смятам че и ние трбва да преразгледаме позицията си", допълни военният министър.

България участва в Афганистан с 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар и изпълняват инструкторски задачи за местните сили за сигурност. НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия "Решителна подкрепа", в която беше преобразувана най- дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

Предстои да се обсъди как изтеглянето на близо 7-те хил. американски военни ще се отрази на останалите нации които поддържат военно присъствие от 16-те хиляди инструктори.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев