АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: ХАШОГИ БЕШЕ УБИТ, СКРИПАЛ Е ЖИВ, НО ЗА РУСИЯ ИМА САНКЦИИ, А В ДРУГИЯ СЛУЧАЙ – ТИШИНА

Президентът на Руската федерация Владимир Путин
21.12.2018 / 09:26

„Хашоги беше убит, а Скрипал е жив, слава Богу, но срещу Русия наложиха санкции, а в другия случай – пълна тишина. Това е политизиран, русофобски подход. Той е само повод за организиране на атака срещу Русия. Ако не бяха Скрипал, щяха да измислят нещо друго. Целта им е само една – да задържат развитието на Русия като възможен конкурент“. Това каза руският президент Владимир Путин, коментирайки развитието на случая с убития от саудитците журналист Джамал Хашоги по време на годишната си пресконференция, за която бяха акредитирани рекорден брой руски и чуждестранни журналисти – 1702.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че нараства опасността от ядрена война и изрази съжаление, че тази тенденция се подценява.

“Ако, не дай Боже, нещо такова се случи, то ще доведе до края на цивилизацията и може би също - и на планетата... Това са сериозни въпроси и е наистина срамота, че има тенденция да се подценяват. Това е основателен проблем и той даже расте”, заяви той на традиционната си годишна пресконференция. “В последно време има определени специфики, има опасност... Най-важното, виждаме разпад на международния ред за сдържане на въоръжаването".

Путин предупреди за тенденция за "понижаване на прага" за използване на ядреното оръжие.

"Свалянето на прага може да доведе до глобална ядрена катастрофа", каза той.

Президентът каза, че вероятността САЩ да се изтеглят от Договора за ракетите със среден и малък обсег е принудила Русия да разработи нови системи оръжия, които никой в света досега няма и тя е получила предимство. Единствената й цел обаче и била "съхраняването на паритета".

“Tогава (САЩ) предприеха друга стъпка, да излязат от Договора за (ядрените сили с малък и среден обсег)... Да не кажет после, че ние сме се опитвали да постинем някакъв вид предимство. Не целим предимство, целим да запазим равновесието и да обезпечим собствената си сигурност".

Отговаряйки на въпрос на японски журналист, Путин каза, че Русия не приема противобалистичните ракети от ядрения щит на САЩ в Далечния изток като отбранителни.

"Това е част от американски стратегически ядрен комплекс", каза той.

За Украйна

Коментирайки отношенията между Русия и Украйна, Путин каза, че Киев е изпратил моряците си, обстрелвани и арестувани от руските сили на 25 ноември в Керченски проток, с намерение те да бъдат убити. Той потвърди руската теза, че това е била провокация, целяща да повиши рейтинга на президента Петро Порошенко преди изборите догодина.

"Рейтингът на Пьотр Олексеевич (Порошенко - б.р.) се подобри. Той се премести от пето на второ място. Изпълни задачите си за сметка на интересите на страната", каза Путин.

Опитите да се решат политическите проблеми на Донбас със сила са обречен на провал, заяви руският президент, визирайки откъснатите от руските етнически сепаратисти с помощта на Москва области от западна Украйна

"Опитите да се решат вопроси от политически характер с помощта на силата, а ние виждаме това от страна украинската власт в продължение на няколко години и то става и до днес, са обречени на провал. Това трябва да се разбере", каза Путин.

Скрипал, Кашоги и "политизираната русофобия"

Западът използва "политизирана русофобия", за да сдържа Русия като возможен конкурент на световната арена, каза също Путин по повод разследването за отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солзбъри миналата пролет.

"Ето това е политизиран русофобски подход, това е просто повод, за да се организира поредната атака срещу Русия. Нищо друго не измислиха, за мене това е очевидно. А целта е само една - да сдържат развитието на Русия като възможен конкурен. Това е, други цели аз не виждам", каза президентът.

Припомняйки убийството през октомври на саудитския журналист Джамал Хашоги в посолството на Саудитска Арабия в Турция, руският държавен глава каза:

"Тук няма какво да коментирам, Кашоги е убит, това е очевидно, всички го признаха. А Скрипал, слава Богу, е жив. Въпреки това по отношение на Русия има куп санкции, а в този случай (на Кашоги - б.р.) - пълна тишина".

За Сирия

Путин се присъедини към оценката на американския си колега Доналд Тръмп, че групировката "Ислямска държава" (ИД) е победена в Сирия.

"Що се отнася до победата на ИДИЛ (ИД - б.р.), като цяло, съм съгласен с президента на Съединените щати", каза Путин. "Постигнахме съшествени промени в борбата с тероризма в тази територия и нанесохме сериозни удари по ИДИЛ в Сирия", каза той.

Той обаче предупреди за опасността за пренасяне на терористичната дейност от Сирия в други страни.

"Съществува опасност от преливане на групировки и тем подобни в съседните региони, например в Афганистан, а също и в други страни, в това число - в страните на техния произход. Това е голяма опасност за всички нас".

Путин заяви, че намира за правило решението на Тръмп да изведе американските войска от Сирия.

"Нужно ли е тук присъствие на американски войски? Не, не е нужно", каза Путин. "Хайде, да не забравяме, че присъстствието на войски на САЩ в Сирия е нелегитимно, то не е утвърдено с решение на Съвета за сигурност на ООН, а само с неговов решение там може да се намира военен контингент, или по покана на законното сирийско правителство. Ние се намираме в Сирия по покана на правителството".

"Те нямат нито едното, нито другото, затова, ако САЩ са решили да изведат контингента си, това е правилно", подчерта руският президент.

Той обаче отбеляза, че още не вижда признаци на извеждане на американските войски от Сирия.

По други теми

Путин, който е разведен, каза, че, рано или късно, ще се ожени пак "като порядъчен човек".

Той обеща руското правителство да не допусне повишение на цените на горивата и до 2024 година да построи 200 завода за преработка на отпадъци.

Русия се е приспобила към западните санкции и те са отнели 4,8% от износа й, докато например Испания е изгубила 15% от износа си заради загубата на руския пазар. Ограничителните мерки са стимулирали местното производство за вътрешния пазар, каза Путин.

Държавният глава каза, че най-вероятно местни групировки са убили трима руски журналисти в Централноафриканската република миналото лято, но още се води разследване и няма достоверни данни. Той нарече случая "трагедия" и изказа съболезнования на близките и колегите на загиналите. В същото време каза, че руските частни военни групировки, чиято дейност в ЦАР разследваха загиналите, могат да "продават" услугите с и навсякъде по света, стига да не нарушават руските закони. За частната военна компания "Вагнер", по чиито следи са били репортерите в ЦАР, оценки трябва да даде прокуратурата, каза Путин.

Русия ще укрепва военната си база в Таджикистан заради "положението" в Афганистан, каза руският президент.

По думите му сътрудничеството между Русия и Китай "оздравява международната обстановка".

Той нарече "нелогични" западните санкции срещу Крим.

Източник: clubz.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев