АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ПЛАНИРАТ ПЪЛНО ИЗТЕГЛЯНЕ НА ВОЕННИТЕ ОТ СИРИЯ

Американски военни
19.12.2018 / 21:58

В шокиращо обръщане на политиката, американските военни се подготвят да изтеглят силите си от Североизточна Сирия, съобщава американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието цитира източници, запознати с въпроса, добавяйки, че този ход "хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия". Американски официални лица също са заявили, че САЩ обмислят пълно изтегляне на американските сили от Сирия, след като приближава краят на тяхната кампания за обратно отвоюване на цялата територия, която някога беше под контрола на терористичната групировка "Ислямска държава"(ИД).

Решението, ако бъде потвърдено, би преобърнало предположенията за дългосрочно военно присъствие на САЩ в Сирия, което американският военен министър Джеймс Матис и други висши американски представители защитаваха, за да помогне да се гарантира, че ИД няма да се появят отново.

От външното министерство на Русия не веднъж изтъкнаха, че присъствието на американските сили в Сирия става опасно препятствие за намиране на мирно споразумение и обвиниха Вашингтон за незаконно пребиваване на силите му там. "От фактор в борбата срещу тероризма, незаконното американско присъствие в Сирия се превръща в опасно препятствие по пътя към уреждане", коментира говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова по време на пресконференция.

САЩ поеха ангажимент през септември да задържат войските си в Сирия неограничено, за да подкрепят кюрдските сили в североизточната част на страната в опит да предотвратят влиянието на Иран в района. Турция се оплака от бавното изпълнение на споразумение с Вашингтон за изтегляне на кюрдските бойци "Отряди за защита на народа" от град Манбидж, който се намира в предимно арабска територия западно от река Ефрат. "Манбидж e място, където живеят араби, но те предадоха района на терористичната организация ("Отряди за защита на народа")", коментира преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред членовете на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул, допълвайки: "Сега настояваме, че трябва да ги разчистите, да ги изгоните, или ние ще влезем в Манбидж. Говоря много ясно."

Източник: "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев