АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ В СОФИЯ ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

Протест
05.12.2018 / 18:04

Десетки протестиращи се събраха по обяд пред сградата на Столична община заради мръсния въздух в столицата. Сред исканията на организаторите на протеста са напълно безплатен градски транспорт в дни с голямо замърсяване, както и да се ограничи ползването на лични автомобили, когато се отчита превишаване на нивото на фини прахови частици в атмосферния въздух. Протестът е под надслов "Дишай".

Организаторите искат Столична община официално да признае проблема, който всички софиянци регистрират. Те настояват за вземането на спешни мерки за решаването на проблема. Според тях в дните със замърсяване с фини прахови частици над допустимата норма, "зеленият билет" трябва да е задължителен, а в тези с многократно превишаване - напълно безплатен.

Освен това протестиращите искат при проблеми с чистотата на въздуха да се ограничава ползването на лични автомобили и да се спре раздаването на енергийни помощи, включващи твърдо гориво, както и да се възстанови и разшири официалната система от измервателни станции.

Част от исканията на протестиращите са основателни, така че сме готови да обсъдим промени по механизма за чистотата на въздуха, ако те не са популистки, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Попитан как ще отговори на твърденията на протестиращите, че "зеленият билет" е бил въведен със закъснение, Герджиков отговори, че този билет е резултат от механизма, приет от СОС през януари 2018 г., и в него е записано точно и ясно при какви условия се въвежда.

Вчера за втори път Столична община използва тази мярка. Смятам, че част от исканията на протестиращите са основателни, а механизмът не е "свещена крава" и може да бъде променен. Така че сме готови да обсъдим всяко конкретно предложение по него, стига то да не е популистко, да е разумно и да бъде изпълнимо, заяви председателят на СОС.

Няма как да забраним напълно отоплението на твърдо гориво, защото това е въпрос на национално законодателство, каза пред журналисти Елен Герджиков. Това няма как да стане през общинска наредба. A в Столична община влизат няколко града и няколко села и няма как да оставим хората без отопление, добави той.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев