АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И ЕРДОГАН ОТКРИВАТ СУХОПЪТНИЯ УЧАСТЪК НА „ТУРСКИ ПОТОК”

Турски поток
19.11.2018 / 10:40

Днес руският президент Владимир Путин е на еднодневна визита в Турция във връзка със завършването на морския участък и официалното полагане на тръбите от енергийния проект "Турски поток" по суша, информира ТАСС.

В Истанбул руският лидер и турският президент Реджеп Ердоган ще участват в официална церемония във формат видеоконференция.

"Също ще има среща между Путин и Ердоган, по време на която ще се обсъди задълбочаване развитието на руско-турските отношения, както и настоящи регионални и международни проблеми", поясняват от пресслужбата на руския лидер.

Тази година Путин посети Турция два пъти. И двата случая бяха за участие в международни срещи за Сирия: през април във формат Русия-Иран-Турция и през октомври във формат Русия-Франция-Германия-Турция. Руският президент проведе отделни двустранни разговори с Ердоган.

ТАСС припомня, че през декември 2014 г. Русия изостави проекта "Южен поток" през България и го замести с тръба с подобен капацитет, която по-късно беше наречена "Турски поток".

Газпром започна строителството на морския участък от тръбата през май 2017 г. Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. Дължината му е 930 километра. Тръбата ще продължи по суша още 180 километра до границата на Турция със съседни държави.

Първата тръба е за турския пазар, а втората ще доставя за Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка тръба е 15,75 милиарда кубични метра газ на година. Първите доставки са предвидени за края на 2019 г.

Турция е вторият най-голям пазар за износ на руски газ за Газпром. В момента Русия доставя на страната чрез тръбата "Син поток" и Трансбалканския газопровод. През 2017 г. Газпром е доставил на турския пазар 29 милиарда кубични метра газ, което със 17,3% повече от 2016 г.

В края на май Газпром и турското правителство подписаха протокол за изграждането на тръбите на "Турски поток" по суша.

В близко бъдеще Русия ще реши маршрута на втората тръба. В момента се обсъждат два варианта.

Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария са потенциални пазари.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев