АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА ШЕСТИМА ДЕПУТАТИ

Сотир Цацаров
08.11.2018 / 15:56

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на няколко народни представители, с цел възбуждане на наказателно производство срещу тях. Това са Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ, Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова от "Воля".

Свалянето на наказателната неприкосновеност на Елена Йончева е заради сигнал за пране на пари, подаден преди време от депутати от управляващата партия ГЕРБ. Огласен от Делян Добрев, той е, че през 2012 година тя е присвоила пари от фалиралата по-късно Корпоративна търговска банка. Прикрила ги в офшорна фирма. След проверка на сигнала Специализираната прокуратура е образувала дело за пране на пари в особено големи размери.

Другият депутат отляво, чийто имунитет иска главният прокурор – Георги Михайлов, се разследва заради работата му като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София. Проверка на Икономическа полиция е показала огромни задължения на болницата към доставчици, като към края на май тази година те били малко над 24 милиона лева. След преценка, че задлъжнялостта е резултат от сключени от него договори, прокуратурата иска да го обвини в безстопанственост и сключване на неизгодни договори.

Депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев пък ще се разследва за данъчни престъпления по сигнал на граждани и неправителствена организация. Предварителна проверка е показала, че през юли 2015 година, когато е управлявал фирма - доставчик на телевизия и интернет за Казанлък, е избегнал плащането на данъци за 320 000 лева.

Тримата депутати от "Воля" от година и няколко месеца са на прицела на прокуратурата по разследване за изнудване на собственици на аптеки. Миналия юли те са отказаха от имунитети си, за да бъдат разследвани от Градската прокуратурата. В рамките на това разследване са събрани доказателства, че действали в престъпен сговор, делото е поето от Специализираната прокуратура и затова се налага отново да бъдат поискани имунитетите на Марешки, Христов и Таскова.

Елена Йончева, Георги Михайлов и Борис Кърчев ще се откажат доброволно от своята неприкосновеност.

Според Кърчев зад обвиненията срещу него стои БСП: "Тази кампания срещу мен е от година и половина от местни структури на БСП в Казанлък. Никакви неизплатени данъци нямам".

Елена Йончева смята, че спрямо нея управляващите прилагат класическа схема за сплашване: "Запозната съм с методите на репресия на ГЕРБ".

Проф. Георги Михайлов: "Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения. Така че се чувствам напълно спокоен".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и двамата депутати от партията Кръстина Таскова и Пламен Христов засега отказват да се съгласят да бъде свален имунитетът им. Според Веселин Марешки зад прокурорските обвинения се крие политическа атака.

"Може и да не се откажем, за да видим кои са тези, които имат интерес да ни бъде свален имунитетът", коментира Марешки и изрази подозрение: "Че са прекалено остри спрямо някои вицепремиери и стават неудобни".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев