АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ БЮДЖЕТА ЗА 2019 ГОДИНА

Народно събрание
07.11.2018 / 21:09

Парламентът прие на първо четене бюджета за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 115 народни представители, а 85 бяха „против“. Бюджетът мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Подкрепен беше от един депутат от „Воля“ и от един независим депутат. „Против“ бюджета гласуваха от ПГ на БСП и на ДПС.

Парламентът прие на първо четене бюджета за 2019 година

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В бюджета за следващата година е заложен дефицит от 0.5% от БВП.

Предвижда се растежът на БВП да се повиши до 3,7% през 2019 г. Безработицата се очаква да се понижи до 4,8% за 2019 година.

Ставките на корпоративните данъци и тези на данъците върху доходите на физическите лица ще се запазят.

В бюджета са предвидени 40,4 млн. лева за помощи за отопление, с 50% повече в сравнение с 2018 година. 150 млн. лева ще се отпуснат за хората с увреждания, а 7 млн. лева за децата сираци без право на наследствена пенсия.

През следващата година разходите за отбрана ще достигнат 1,8 млрд. лева, което е 1,58% от БВП на страната. Средствата ще се разпределят по проектите за модернизация на ВВС, Сухопътни войски и ВМС.

Ще бъдат увеличени средствата за персонал в МВР и в Министерството на правосъдието. Приходите на общините ще нараснат с 120,8 млн. лв. спрямо разчетените за 2018 година.

Минималната работна заплата ще се увеличи от 510 на 560 лева. С 10% повече са парите за заплати и осигурителни вноски на държавните служители. С 20% по-високи ще бъдат заплатите на учителите, а тези на непедагогическия персонал с 10%.

"Фискалната ни политика е благоразумна", заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на обсъждането.

„Получихме много критики, свързани с номиналния ръст на разходите, но всъщност това е резултат от по-успешното българско общество, което произвежда повече. По-висока заетост, а увеличението на заплатите увеличава и потреблението. Бюджетът расте и то при запазване на ниското данъчно облагане на хората и бизнеса. Според нашето разбиране така се осигуряват повече ресурси за публични услуги“, допълни още финансовият министър.

„Бюджетът не е предизборен“, каза в края на изказването си Владислав Горанов, но допълни, че такъв ще бъде изготвен за 2021, когато изтича конституционният мандат на настоящото правителство.

От БСП обясниха защо не подкрепят бюджета.

"Няма да подкрепим този бюджет, защото е бюджет на застоя в икономиката, бюджет на увеличените данъци на обикновените хора, бюджет на безпътица, мехлем за политическия и икономическия елит, и поредния удар върху българския народ", заяви Корнелия Нинова.

"Най-много ме дразни неравенството между политическия елит и народ", призна Нинова. Тя напомни, че минималната заплата се вдига с 50 лв., пенсиите с 5,7%, а парите на държавните чиновници с 10%. Нинова настоя за сравнение на този ръст с ръста на доходите на елита за догодина.

"Искам да излезете и да кажете на трибуната - с колко ще се увеличат заплатите на премиер, министри, депутати, омбудсман, върховни съдии, с колко ще се увеличат? Защото, когато на работещите се изчислява производителност на труда, за да се вдигне заплатата им, възнаграждението на на политическия елит се вдига автоматично", скочи Корнелия Нинова.

Тя попита патриотите къде е обещаната от тях 300 лв. минимална пенсия и дали няма да им се разтреперят ръцете, когато догодина натискат копчето за концесията на Летище София, което е най-важният обект на националната сигурност.

Нинова укори мнозинството, че нарича бюджета за догодина най-социалния, а в същото време замразява куп социални плащания, като помощи за отглеждане на деца, обезщетения за бременност и раждане.

Против бюджета гласуваха и депутатите от ДПС.

"10 години сте на власт и 10 години се увеличават всички разходи", обърна се към управляващите Йордан Цонев, като даде за пример образованието и здравеопазването, където всяка година се наливат повече пари, но това не води до качество, а обратното. Децата, които са започнали училище при идването на ГЕРБ на власт, вече завършват, а на пазара на труда е пълно с ненужни специалности и неграмотни хора, обърна внимание депутатът от ДПС.

"Втори пример - със здравеопазването", продължи Цонев. Преди десетина години 2,5 млрд. за здраве, днес парите са около 5 милиарда, два пъти повече, добави той. "Ще каже ли някой от българските граждани, че се е повишило качеството на здравеопазването?", попита риторично финансистът от ДПС.

Този бюджет не отразява цикъла на икономическо развитие, отсече Цонев, като посъветва управляващите да не се опитват да го рекламират.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев