АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НС ЩЕ ГЛАСУВА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ

Народно събрание
07.11.2018 / 07:55

Държавният бюджет и промените в данъчните закони ще бъдат гласувани в пленарната зала. На второ четене депутатите ще обсъдят новият начин за изчисляване на данъка върху автомобилите, в който е включен и екологичен компонент. След това ще бъде и първото гласуване на държавния бюджет, в който се залага дефицит от 600 млн. лева. Именно в този документ е заложено и 20-процентото увеличение на заплатите на учителите и 10-процентия ръст на възнагражденията на заетите в бюджетната сфера.

До 30 % увеличение на данъка очаква собствениците на стари автомобили, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова:

"Данъкът на тези автомобили е изключително нисък, някои от тях плащат данък от порядъка на 6-7 лв., така че 30% не е сума, която би могла да има съществено значение."

Също така общините ще могат да обменят данни, така че 50-процентното данъчно облекчение наистина да може да се използва за единствено основно жилище:

"Нормално е човек да има едно основно жилище – там, където живее. И всъщност с изменението в закона ние просто даваме законово основание на общините да облагат тези, които са се опитвали досега да избягват правилното облагане на жилищата си."

С преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за догодина се променя и начинът, по който общините ще получават пари от държавата. Това са само част от промените, които се правят през основния финансов закон, за дебатите, по който ресорният министър Владислав Горанов призова да се лишени от популизъм:

"Популизмът не е добър инструмент за правене на политика, въпреки че е на въоръжение почти в цяла Европа. Тези политически системи, които си позволят да подчиняват решенията си на популизъм, имат краткосрочен хоризонт."

В макрорамката за догодина е предвидена инфлация от 3% и ръст на БВП от 3,7 на сто.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев