АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА И КОМИСИЯТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА ПРЕМИНАВАТ КЪМ НЗОК

Народно събрание
06.11.2018 / 17:05

От догодина Фондът за лечение на деца в чужбина и Комисията за лечение в чужбина ще преминат към Здравната каса. Това реши парламентът, където на първо четене бе одобрен бюджетът на Касата за 2019-а година. Тя ще разполага с бюджет от 4,3 млрд. лева, което е увеличение с близо половин милиард. Агенцията по трансплантация и Агенцията за медицински одит ще се влеят в една мегаструктура, която ще е под контрола на министъра на здравеопазването.

Бюджетът на Здравната каса беше приет с гласовете на депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти. Основните критики на опозицията бяха свързани с преструктурирането на ключовите структури с преходните и заключителните разпоредби, а необходимостта от такова бе обяснена от ресорния министър Кирил Ананиев: "Той е преходен бюджет, който може би ще бъде последен преди влизането на новия здравноосигурителен модел и затова ние предлагаме да решим няколко неща, които са необходими за въвеждането от 1 януари 2020 година на новия здравноосигурителен модел".

Основната цел е да се предложи адекватно лечение за всеки пациент, подчерта Ананиев: "Не е вярно, че няма показатели за измерване на качеството! Даже ние вървим към определяне на такива, които да отчитат индивидуалните потребности на всеки един пациент, тъй като трима пациенти могат да са болни от едно и също заболяване, но всеки един от тях да има нужда от различна терапия".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, чиято парламентарна група осигури кворума за провеждането на днешното заседание, се обяви против текстовете, според които парите от приватизация на части от държавни и общински лечебни заведения ще остават в техните бюджети: "Лечебните заведения целенасочено задлъжняват. Ползата от тези поправки, тя ще бъде за тези, които формално са натрупвали някакви вземания от болничните заведения. Те ще си набележат най-апетитните и най-доходоносни хапки от тези болнични заведения. Тези хапки ще бъдат приватизирани - лечебните заведения. Те всъщност ще платят на същия този кредитор".

Депутатите започнаха работа и по бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина. От БСП поискаха 1 560 лева таван на пенсията от 1 юли догодина. Георги Гьоков от левицата припомни, че това е възможно, ако максималният осигурителен праг скочи до 3 900 лева. Това са параметрите, записани в алтернативния бюджет на БСП. Гьоков обвини управляващите, че прилагат същите политики, каквито е имало през 2017 и 2018 година:

Повечето фондове в държавното обществено осигуряване продължават да бъдат с дефицит, припомни д-р Хасан Адемов от ДПС.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев