АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МИСИЯТА НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА Е ИЗЧЕРПАНА, СМЯТА ПОДУПРАВИТЕЛЯТ НА НЗОК

 Йорданка Пенкова
06.11.2018 / 13:03

Мисията на Фонда за лечение на деца е изчерпана след влизането на България в Европейския съюз (ЕС). Коментарът направи подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Йорданка Пенкова по повод намеренията на здравните власти да закрият Фонда и да го влеят в Касата.

Тази информация породи широко обществено недоволство, породено от опасенията, че Здравната каса няма капацитета да изземе и тази функция. Преди дни стана ясно още, че Общественият съвет към Фонда, който обединява мненията на лекари, пациенти, неправителствени организации и журналисти, също няма да продължи да съществува в този си вид.

Днес д-р Пенкова увери, че независимо от промените, които предстоят, пациентите няма да бъдат ощетени.

"Фондът е създаден 2004 г., когато не бяхме в Европейския съюз и нямаше възможност за свободно движение на хората, за да се ползват услуги, които нашата държава не може в момента - специалисти, технологии, медикаменти. След като влязохме в ЕС всеки, който има необходимост, ползва медицинска помощ в държави членки на Съюза. В момента има едно дублиране на функциите на Фонда, защото неговата мисия вече е изчерпана, защото ние вече сме в Европейския съюз", коментира д-р Пенкова.

Д-р Пенкова добави, че дейностите се заплащат като трансфер от здравното министерство, а касата само ще администрира дейностите на фонда, за да няма дублиране.

"Това, което може би притеснява и не се изказа докрай, и в момента Касата издава формуляра за лечение на децата в чужбина. Логистичните дейности и услуги, които Фондът е осигурявал на близките, в бюджета средствата, които бяха на Фонда, се дават като трансфер от Министерството към Касата. И в този трансфер са и тези логистични услуги. С наредба на министъра ще бъде разписано, така че всичко да бъде прозрачно", разясни бъдещите стъпки тя.

"От както е създадена НЗОК тя следва своята мисия, за да осигури качествена и достъпна медицинска помощ", допълни д-р Пенкова.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев